Terug naar overzicht
± min

Ook kappers, slagers en kinderen hebben RSI-klachten

Vaak associëren we RSI-klachten met kantoorbanen. Minder bekend is dat RSI-klachten ook vaak voorkomen bij kappers en slagers en zelfs bij kinderen. 

RSI (Repetitive Strain Injury). Ongeveer een kwart van de beroepsbevolking heeft er last van. Relatief veelvoorkomend zijn klachten aan nek, schouder, arm en pols. Typische kantoorklachten. Maar ook bij kappers en slagers komen de klachten vaak voor, aldus de RSI-vereniging. Het precieze werk zorgt bij kappers voor RSI-verschijnselen, bij slagers ontstaan klachten doordat ze veel kracht moeten zetten. Ook kampen jongeren en vrouwen vaker dan mannen met RSI. Zij doen vaker herhalend werk. 5 vragen over RSI en het voorkomen ervan.

1. Hoe is (de term) RSI ontstaan?
De term RSI is ontstaan in de tijd van grote en logge computers/laptops met hoge toetsenborden. Tijdens het typen lag de pols vaak  in een verkrampte houding naar boven. Ook het gebrek aan headsets zorgde voor klachten. Mensen zaten vaak in een verkrampte houding te bellen (telefoon tussen oor en schouder geklemd). De aanhechtingspunten van pezen en spieren raakten op die manier overbelast. RSI is ook wel bekend als muis-, tennis- of golfarm. RSI bestaat al eeuwen en is vooral bekend als beroepsziekte. Zo lang mensen langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moeten verrichten, levert dat klachten op

2. Wat zijn de oorzaken?
De belangrijkste oorzaken van RSI zijn: een verkeerde houding tijdens het werk en stress.
Bij stress komt het stress-hormoon cortisol vrij. Wanneer iemand dan in een verkeerde houding gaat zitten verkrampen de spieren. Wanneer deze verkramping te vaak en te lang voorkomt kunnen de klachten langere tijd aanhouden.

3. Is RSI te voorkomen?

Jazeker! Met een goede houding kun je klachten voorkomen. Wanneer je veel zittend beeldschermwerk doet, moet je ervoor zorgen dat:

  • het beeldscherm op de juiste hoogte staat, zodat het hoofd recht op de nek en romp staat.
  • knieën in een hoek van negentig graden staan.
  • u goed voor de muis en het toetsenbord zit.

4. Tijdens een onderzoek zijn kinderen gevraagd naar lichamelijke klachten. Zestig procent van de kinderen heeft pijnklachten. Een voorbeeld van zo'n klacht is bijvoorbeeld de tablet-nek.Hoe komt het dat ook jongeren steeds meer RSI-klachten krijgen?

Kinderen zitten op school tegenwoordig zo'n 6,5 uur voor een beeldscherm, terwijl bewegingswetenschappers maximaal vijftig minuten per dag adviseren. Daarnaast speelt anatomie een rol. Een kind wordt in verhouding tot het lichaam met een groot hoofd geboren. Het lichaam groeit een stuk langzamer, waardoor het hoofd relatief gezien zwaarder is. Wanneer het hoofd naar voren hangt om op telefoon of tablet te kijken is de belasting van de wervels zwaar. Gemiddeld weegt een hoofd 5 kilo. Maar als je de kin op de borst hebt, weegt het ineens 27 kilo. Veel te zwaar voor de nekspieren. De klachten ontstaan trouwens niet alleen van een verkeerde houding. Letselschade ontstaat ook doordat kinderen minder buitenspelen en meer zitten. Die slechte houding kan er toe leiden dat jongeren eerder slijtage aan de wervels krijgen of zelfs eindigen met een vergroeide rug.Een verkeerde houding en belasting van het kinderlichaam kan blijvende letselschade aanrichten.

5. Is RSI te behandelen?

Jazeker. Met rust, hulp van een oefentherapeut of een fysiotherapeut en eigen oefeningen, kunnen mensen van RSI afkomen. Fysiotherapeuten adviseren:

  • strek je spieren zo nu en dan
  • verander regelmatig van houding
  • vermijd stress.

Op Internationale RSI-dag, die op dinsdag plaatsvindt, wordt aandacht gevraagd voor dit vaak werkgerelateerde probleem.

Bron: NU.nl