Terug naar overzicht
± min

Pas op voor huidletsel door de schadelijke winterzon

Eerder wezen we u op de kans op letselschade door een ski-ongeval. Nu is het KWF Kankerbestrijding die wintersporters waarschuwt voor een hoge piekbelasting van de zon. In de bergen is de lucht vaak schoner en helderder en daardoor de UV-straling sterker, ook als de zon zich niet laat zien. Verse sneeuw weerkaatst wel 90% van de straling en dat zorgt voor een intense blootstelling aan UV-straling. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat een onbeschermde huid snel verbrandt. Door de kou merken mensen vaak te laat dat de huid verbrandt. Ze smeren zich daarom minder snel in.

Voorkom verbranding tijdens wintersport

3 tips van KWF Kankerbestrijding om verbranding tijdens de wintersport te voorkomen:

  1. Smeer uw huid een half uur voordat u de piste opgaat in met minimaal factor 30. Zorg dat de huid niet verbrandt. Zonverbranding van de huid, vooral op jonge leeftijd, is een grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker. Dat jongeren zich te weinig insmeren blijkt uit recent onderzoek van TNS Nipo in opdracht van KWF Kankerbestrijding. 68% van de ouders geeft aan zich altijd in te smeren, terwijl 41% van de jongeren aangeeft dit zelden of nooit te doen tijdens wintersport.
  2. Herhaal het insmeren iedere 2 uur. Door transpireren en het op- en afdoen van uw skibril of helm verdwijnt de crème van uw gezicht. Regelmatig opnieuw smeren is daarom belangrijk.
  3. Gebruik speciale (vette) zonnebrandcrème. Doorgaans zijn de 'normale' anti-zonnebrandmiddelen die u in de zomer gebruikt op waterbasis. Gebruik die niet als u op wintersport gaat. Ze bevriezen namelijk op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is.

Toename nieuwe gevallen van huidkanker

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker neemt toe. In 2004 waren er 28.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Dit jaar zijn meer dan 50.000 mensen getroffen door de ziekte. Ook melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker neemt toe. 5.962 mensen kregen vorig jaar de diagnose tegenover 5644 in 2014. In 2014 zijn 928 mensen overleden aan de gevolgen van huidkanker.

bron: www.cijfersoverkanker.nl