Terug naar overzicht
± min

Pas op voor de tabletnek: steeds meer tieners last van nekletsel

Ze zitten lang voorovergebogen op de tablet of smartphone en bewegen te weinig. Niet zo gek dat steeds meer tieners met een 'tabletnek' bij een therapeut belanden. 5 vragen over een tabletnek. 

#1 Hoe herken je een tabletnek?
Tieners klagen over hoofdpijn en pijn vanuit de nek. Sommige jongeren hebben alleen last van hun nek, bij anderen straalt de pijn naar hun hoofd, armen of rug. De grootste boosdoeners zijn de tablet en smartphone. Andere termen voor deze klachten zijn er ook: iPad-rug of Gameboy-rug.

#2 Hoe ontstaat nekletsel?
Het ontstaat door een verkeerde houding die al vanaf jonge leeftijd wordt aangenomen. De tablet of smartphone zou eigenlijk naar het gezicht gebracht moeten worden, zodat het hoofd rechtop blijft. Maar in plaats daarvan laten kinderen hun hoofd voorover zakken. En dat heeft gevolgen voor de nekspieren. Gemiddeld weegt een hoofd 5 kilo. Maar als je de kin op de borst hebt, weegt het ineens 27 kilo. Veel te zwaar voor de nekspieren.
De klachten ontstaan trouwens niet alleen van een verkeerde houding. Letselschade ontstaat ook doordat kinderen minder buitenspelen en meer zitten. Die slechte houding kan er toe leiden dat jongeren eerder slijtage aan de wervels krijgen of zelfs eindigen met een vergroeide rug.

#3 Hoeveel tieners hebben deze klachten?
Chiropractors, oefentherapeuten en fysiotherapeuten zien een groeiend aantal jongeren op hun spreekuren met een tabletnek. Uit actuele cijfers van het Zorgkompas blijkt dat maar liefst 40 procent van de 8- tot 18-jarigen nek- en rugklachten heeft.

#4 Waar kan het toe leiden?
Het kan leiden tot (ernstige) vergroeiingen. Fysiotherapeut Marloes Kelderman maakte in het NOS Radio 1 Journaal de vergelijking met een bonsaiboompje. “De rug van kinderen is net een bonsaiboompje; het groeit in de richting waar je het heen stuurt. Als dat die gebogen houding is, krijg je een afplatting van de wervels. Als de kinderen eenmaal een jaar of twintig zijn, krijgen ze serieuze klachten."

#5 Wat kun je er aan doen?
Ouders en scholen zouden meer aandacht moeten hebben voor de juiste houding van kinderen. Op steeds meer basisscholen volgen bovenbouwleerlingen het lesprogramma ‘Zit met Pit’. Deskundigen raden ouders aan hun kinderen niet langer dan een halfuur achter elkaar op een tablet te laten zitten en na die tijd minimaal tien minuten van houding te veranderen. Daarnaast zouden kinderen zeker een uur per dag moeten bewegen.