Terug naar overzicht
± min

Oud-medewerksters DuPont getroffen door zwangerschapsproblemen

Na mogelijke gezondheidsschade bij werknemers en omwonenden van de Dordtse Teflonfabriek DuPont/Chemours* laat een groep vrouwen van zich horen. 33 van de 35 oud-werkneemsters van de Lycrafabriek DuPont  zouden kampen met zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen. Wat is tot nu toe bekend over de oorzaak, de eventuele (veiligheid)maatregelen en de gevolgen?

DE OORZAAK
De veroorzaker van de problemen zou de stof Dimethylacetamide (DMAC) zijn. DMAC is nodig voor de productie van het Lycragaren, dat gemaakt werd in de fabriek. DMAC is giftig en blijft hangen in de lucht tijdens het uitdampen van de spoelen met Lycragaren. Het European Chemicals  Agency (ECHA) heeft DMAC geclassificeerd als zeer zorgwekkende stof.

OVER LYCRA(GAREN)
Lycra is een elastische stof en wordt verwerkt in sport- en badkleding en andere producten. De stof werd tot 2006 in de fabriek gemaakt door mannen met beschermende kleding aan en kapjes voor. De Lycra kwam daarna op rollen bij de werkneemsters. Zij moesten de draad vastknopen zodat die niet zou afrollen. Veel vrouwen kregen daarbij volgens een werkneemster pijnlijke en open kloven op hun knokkels.

VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volgens de experts mogen mannen en vrouwen in hun vruchtbare leeftijd niet in contact komen met DMAC. De stof wordt makkelijk opgenomen door de huid en door ademhaling. In toxicologische datasheets staat dat men deze stof niet zonder adequate bescherming mag aanraken. Maar jarenlang hebben de vrouwen van Lycra met blote handen gewerkt. Dat blijkt uit VHS-beelden uit 1986, die zijn gemaakt op de werkvloer van de Lycrafabriek in Dordrecht. Deze beelden zijn te zien in de uitzending van EenVandaag.

Volgens DuPont zelf gebruikte het bedrijf interne veiligheidsstandaarden en richtlijnen bij het werken met DMAC. Ook werd volgens de fabriek met beschermende uitrusting gewerkt. DuPont stelt dat het jaarlijks trainingen verzorgde aan medewerkers om hen bewust te maken van de risico's van de stof en hoe zij zich dienden te beschermen met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.

DE GEVOLGEN
Het actualiteitenprogramma EenVandaag sprak recent 35 oud-medewerkers van de Lycrafabriek DuPont. Tenminste 33 vrouwen hebben zwangerschapsproblemen of vruchtbaarheidsproblemen. Denk aan miskramen, baarmoederhalskanker en doodgeboren kinderen. Nog elke dag zijn er vrouwen die zich melden.

*DuPont Dordrecht staat sinds vorig jaar in een kwaad daglicht vanwege de productie van Teflon. Eind 2015 werd bekend dat de fabriek de giftige stof perfluoroctaanzuur (ook wel PFOA of C8 genoemd) tientallen jaren gebruikte bij de productie van Teflon. Bloedwaarden van DuPont- medewerkers bevatten soms wel duizend keer de toegestane hoeveelheid PFOA. Omwonenden van de Teflonfabriek in Dordrecht en Sliedrecht laten nu hun bloed massaal testen. De Inspectie SZW onderzoekt de Teflon-uitstoot van DuPont.


Heeft u gezondheidsschade opgelopen tijdens uw werk? En wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 088-112 130 (GRATIS).