Terug naar overzicht
± min

Ouders: oefen samen met uw brugklasser de fietsroute!

In de eerste weken van het schooljaar vinden er bij brugklassers twee keer zoveel ongevallen met letselschade plaats in het verkeer. VVN adviseert ouders de fietsroute met hun brugklasser te oefenen.

De gegevens over het aantal fietsongevallen onder brugklassers komen uit onderzoeksrapporten van Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL (2011-2015). Hoe dat komt? Er zijn twee oorzaken:

  • Scholieren kennen de nieuwe route en dus ook de gevaren op de weg niet
  • De brugklassers hebben vaak weinig ervaring in het verkeer.
  • Hun impulsen zijn nog niet goed onder controle. Scholieren zien daardoor weinig risico’s.
  • Ook het groeiende gebruik van de smartphone op de fiets is een oorzaak.

Leestip! 
Slim fietsslot waarschuwt jonge fietser voor naderend gevaar

Veilig Verkeer Nederland adviseert ouders dan ook om samen met hun brugklasser de nieuwe fietsroute ten minste één keer te oefenen en de gevaarlijke punten te bespreken.

Ongevallen bij brugklassers beperken
Vorige week begonnen de eerste scholen in Midden Nederland weer aan het nieuwe schooljaar. Gisteren was Zuid Limburg aan de beurt en volgende week mogen de kinderen in Noord-Nederland weer aan de slag. Voor de veiligheid en de risico's op ongevallen met letselschade zoveel mogelijk te beperken hangen in heel Nederland de bekende spandoeken en posters van Veilig Verkeer Nederland met de boodschap ‘De scholen zijn weer begonnen’.

VVN-scholen-campagne hard nodig

De campagne blijkt geen overbodige luxe. Het is nog steeds nodig om automobilisten te wijzen op de kinderen die weer onderweg gaan naar school. Niet alleen voor de kinderen van de basisscholen maar zeker ook voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs.Dit belang wordt ook ingezien door gemeenten. Maar liefst 85 procent van de gemeenten doet mee aan de campagne met de spandoeken en de posters. Ook zien steeds meer bedrijven de urgentie om hier aandacht aan te besteden.Naast scholen en gemeenten sluiten ook andere organisaties zich aan. Dit zijn:

  • Supermarktketen COOP (VVN’s nieuwe partner) neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en steunt de campagne door deze bij haar klanten onder de aandacht te brengen. Ook organiseren ze een spaaractie voor verkeersveiligheidsitems.
  • De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en de Vereniging Zakelijke Rijders roepen leaserijders op om na de schoolstart extra rekening te houden met fietsende scholieren.
  • Opticienketen Pearle begint het nieuwe schooljaar met een fietsende oogtest voor kinderen om ouders er op te wijzen hoe belangrijk het is om scherp te kunnen zien.
  • In de buurtapp Nextdoor is aandacht voor de campagne. Hierin ontvangen aangesloten buren uit ruim 4.900 buurten informatie over hoe zij hun kinderen straks veilig naar school kunnen laten gaan. Al met al een brede insteek om de periode na de schoolstart zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Leestip!
Wie is aansprakelijk bij een fietsongeval?

Letselschade door fietsongeval?
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen over uw fietsongeval, het claimen van een schadevergoeding en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw fietsongeval melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.

Foto: vvn.nl