Terug naar overzicht
± min

Pas op! Deze gebrekkige producten kunnen letselschade veroorzaken

In de laatste weken van het jaar regende het berichten over verschillende gebrekkige producten die letselschade kunnen veroorzaken. Letselschade.nl maakte een top-5.

Gebrekkig product 1. Onveilige kinderstoeltjes
Bij de kinderstoelen Yaris Single en Lief! zijn de openingen voor de benen te groot, waardoor kinderen op de grond kunnen vallen. Bij de Nuna Zaaz 2016, Peg Perego Pappa Zerro 3 en de IKEA Blames kunnen vingers klem komen te zitten, aldus de Consumentenbond op basis van een test waaruit blijkt dat vijf van de twintig kinderstoelen niet voldoen aan de veiligheidsnormen. Nuna, Peg Perego en IKEA hebben beloofd hun kinderstoelen te gaan onderzoeken. Yaris gaat een tuigje leveren voor bij de Single.
Leestip: Driekwart kinderen loopt risico op letselschade door onveilig vervoer auto


Gebrekkig product 2. Traphekje van Kidco

Het was al de derde keer in korte tijd dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit NVWA een waarschuwing uitstuurde voor een gevaarlijk traphekje. Eerder werden consumenten gewaarschuwd voor traphekjes van leverancier Jippie’s en een traphekje verkocht bij Prénatal. De derde keer betrof het een terugroepactie voor het traphekje genaamd ‘Kidco Traphek’ van de webwinkel Safety Things. Het traphekje werd teruggeroepen omdat een klein kind met het hoofd kan blijven hangen tussen de spijlen van het hek wanneer dat te ver wordt uitgeschoven.

Gebrekkig product 3. CV-ketels en warmwatertoestellen
Minister Stef Blok (Wonen) maakte onlangs in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat alleen erkende bedrijven met goed opgeleid personeel in de toekomst nog CV-ketels en warmwatertoestellen mogen onderhouden en installeren. Dit om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Het aantal koolmonoxide-slachtoffers ligt volgens de Onderzoeksraad waarschijnlijk ook fors hoger dan de jaarlijkse vijf tot tien doden en enkele honderden gewonden die bekend zijn. De organisatie voor de installatiebranche UNETO-VNI verwacht dat de maatregelen zullen leiden tot minder koolmonoxide-ongevallen. De maatregelen komen vanaf 2019 in de wet. De tussenliggende tijd is nodig voor onder meer wetgeving, het verbeteren van de kwaliteitsbewaking door bedrijven en het bijscholen van monteurs.
Leestip: Wie is aansprakelijk bij koolmonoxidevergiftiging?


Gebrekkig product 4. Omvallende ladenkast Malm

IKEA heeft recent een schikking getroffen van in totaal zo’n 45 miljoen euro met de nabestaanden van drie Amerikaanse kinderen. De peuters kwamen om het leven door omvallende kasten van het type Malm. IKEA nam vervolgens maatregelen door gratis spullen beschikbaar te stellen waarmee de kasten aan de muur kunnen worden verankerd, maar later vond nog een dodelijk incident plaats. De ongelukken waren voor de meubelverkoper eerder dit jaar al aanleiding om in Noord-Amerika massaal kasten terug te roepen. In Europa was ingrijpen niet nodig. Door strenge regels hier levert IKEA altijd al verankermateriaal in de bouwpakketten bij.


Gebrekkig product 5. Oxelo-steps van Decathlon

Door een zwakheid bij de stuurstang is het mogelijk dat het stuur breekt tijdens gebruik. Daarom heeft Decathlon (winkelketen in sportartikelen) besloten de steps Oxelo Town 7EF en Town 9EF terug te roepen. Als het stuur breekt, kan de gebruiker (ernstig) letsel oplopen. De waarschuwing geldt voor de Oxelo Town 7 EF en 9 EF met de volgende artikelcodes:

1601179
1601289
1601181
591725
591760
1601182
1607701
591766.

Deze steps zijn verkocht tussen 1 januari 2012 tot 15 september 2016. U kunt de steps terugbrengen naar het servicepunt van een Decathlon-filiaal.


Letselschade door gebrekkig product?

Hebt u onverhoopt letselschade als gevolg van een gebrekkig product? En wilt u de product en/of verkoper aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 088-112 130 (GRATIS).