Terug naar overzicht
± min

Pepermuntjes zorgen voor minder letselschade aldus het ministerie van Infrastructuur!?

Het zogenaamde Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KIM) van het ministerie van Infrastructuur heeft een studie gedaan naar geuren, kleuren, geluid, beelden en temperatuur die onze stemming en gedrag lijken te bepalen in het verkeer. Wij zouden met deze kennis onze voordelen kunnen doen.

De geur die mintblaadjes voortbrengen kunnen er voor zorgen dat weggebruikers meer alert blijven. Dat houdt in dat pepermunt de veiligheid op de weg kan verhogen, waardoor minder ongelukken gebeuren en er dus minder letselschade wordt opgelopen.

Deze conclusies worden gevromd door onderzoekers Harry Derriks en Jaco Berveling. Aldus de onderzoekers zouden ook andere geuren, zoals die van citroen meer een stimulerend effect op mensen hebben, perpermunt en kaneel zouden mensen meer alert maken en lavendel juist weer ontspannend. "De geuren dragen bij aan een verhoogde attentie, verbeterd geheugen en een hogere reactiesnelheid", aldus de onderzoekers

Blijkbaar is men bij het onderzoek niet over een nacht ijs gegaan. Ook de Raboud Universiteit heeft onderzoek gedaan en zou tot gelijke conclusies zijn gekomen. Hierbij kwam naar voren dat mensen die pepermunt als geur in de auto hadden 'hangen' minder hard bleken te rijden.

De NS heeft ook testen en onderzoeken gedaan met geuren in coupees van treinen. Bij een citroengeur bleken mensen minder afval in de treinen achter te laten.

Laten we dan maar concluderen dat we met z'n allen aan de perpermunt in de auto moeten. Dan dragen we wat dat betreft aan veiligheid bij en zouden het aantal letselschade ongevallen moeten dalen! :-) (red.)