Terug naar overzicht
± 0 min

Per september 2012 kan op meeste snelwegen 130 km/u worden gereden!

Vers van de pers werd in een aantal Nederlandse dagbladen melding gemaakt van het gegeven dat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur), VVD bewindsvrouw, uiterst te spreken is over de proeven op een achttal trajecten. Hierdoor zal per september 2012 de maximumsnelheid omhoog gaan naar 130 km/u op bijna 60% van alle snelwegen. Dit geldt niet alleen voor de nachtelijke uren, maar ook 's avonds en overdag.

Bij het gedane onderzoek is onder andere gekeken naar de luchtkwaliteit die aanzienlijk is verbeterd, waardoor de snelheidstoename ook mogelijk is. Zo viel te vernemen dat op vier van de vijf 80 kilometerzones bij grote steden de snelheid omhoog kan naar 100 km/u. Voor de ring rond Rotterdam wordt nog gewacht op uitkomsten van een onderzoek.

Natuurlijk zijn er bij dit soort beslissingen ook tegenstanders. Zo maakt de ANWB zich zorgen om de veiligheid van automobilisten, omdat zij stelt bij monde van haar woordvoerder Ad Vonk, dat er grotere verschillen in snelheden gaan bestaan tussen automobilisten en bijvoorbeeld vrachtwagens. Volgens minster Schultz moet het hader kunnen daar waar het kan en langzamer daar waar het moet!

Minsiter Schultz blijkt niet blind te zijn voor de onderzoeksgegevens welke aangeven dat de verhoging van de snelheid 3 tot 7 meer doden en 17 tot 34 meer gewonden kan opleveren. De minister neemt hiertoe extra maatregelen t.a.v. de in- en uitvoegstroken welke tot minder doden en gewonden zouden moeten leiden.

In totaal trekt de minister 132 miljoeneuro uit om o.a. de maximumsnelheid binnen de milieunormen te houden. 50 miljoen euro wordt eerder geïnvesteerd. VVD en PVV laten zich positief uit! PvdA wil liever de files aanpakken en Groen Links noemt de verhoging onverantwoord.

Op de zogenaamde 'supersnelweg' tudden Amsterdam en Den Bosch gaat een dynamische snelheid gelden waardoor daar niet de gehele dag 130 km/u mag worden gereden, welke snelweg aldus Schultz ook strenger wordt gecontroleerd.

Bron: Ministerie van Infrastructuur