Terug naar overzicht
± min

Q-koorts-slachtoffers met langdurig letsel voelen zich niet gehoord

Slachtoffers van Q-koorts met langdurig letsel voelen zich niet gehoord. Na de overheid, kan ook hun huisarts weinig voor ze betekenen, omdat er geen bewezen effectieve behandeling is. Dat blijkt uit onderzoek naar de langetermijn-gevolgen van Q-koorts door Joris van Loenhout van het Radboudumc.

De infectieziekte Q-koorts wordt overgedragen van dieren op mensen. Koorts, hoofd- en spierpijn zijn de voornaamste kenmerken van een Q-koortsinfectie. Ruim één op de drie Q-koortspatiënten heeft twee jaar na de ziekte last van gezondheidsklachten, waaronder ernstige vermoeidheid. Patiënten voelen zich echter niet gehoord door hun huisarts en andere medische professionals. Voor deze mensen is vooralsnog geen bewezen effectieve behandeling. Onderzoeker Van Loenhout hoopt dat huisartsen op basis van zijn onderzoek meer informatie kunnen verschaffen over het percentage patiënten wat tot vier jaar na aanvang van hun ziekte nog steeds klachten heeft.

Q-koorts slachtoffers ook niet gehoord door overheid

Al eerder voelden Q-koorts slachtoffers zich niet gehoord. In 2014 stelden Q-koortsslachtoffers de overheid nog aansprakelijk voor hun letselschade. Zij eisten financiële compensatie, omdat de overheid tijdens de Q-koortsuitbraak in Brabant ernstig is tekortschoot in haar plichten. De overheid weigerde de slachtoffers financieel te compenseren.

Verminderde kwaliteit van leven

Tussen 2007 en 2011 vond in Nederland de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld plaats. 4.107 patiënten die ziek werden van een zogenoemde Coxiella infectie werden toen geregistreerd. Onderzoeker Van Loenhout ondervroeg ruim 1.000 patiënten tot vier jaar na het begin van de ziekte. Een derde heeft last van langdurige letselschade, met name vermoeidheid. Het letsel belemmert patiënten in hun dagelijks leven. Denk aan een verminderde kwaliteit van leven en minder goed kunnen functioneren op het werk, tijdens de studie. Deze mensen lopen tegen dezelfde problemen aan als mensen die een legionella infectie oplopen. 

Heeft u hulp nodig?
Heeft u letsel opgelopen en wilt u gratis hulp bij het bepalen van uw schade? Bel ons gerust op 0800 – 0112 (gewoon lokaal tarief).