Terug naar overzicht
± min

Reïntegratie bij letselschade verloopt steeds moeizamer door toename werkloosheid!

De gevolgens van de economische crisis, waar wij als land momenteel ook in verkeren, heeft ook negatieve gevolgen voor reïntegratiepogingen van arbeidsdeskundigen met slachtoffers van letselschade. Het wordt immers steeds moeilijke omgeschoolde slachtoffers elders te plaatsen. Subsidies zijn niet meer de pleister op de spreekwoordelijke wonden van werkgevers.

Dit alles is het gevolg van de krappe arbeidsmarkt. De vraag is immers veel groter dan het aanbod. Die situaties zijn de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Het lijkt er steeds meer op dat de arbeidsmarkt verder op slot gaat.

Voor het jaar 2012 en 2013 is de verwachting dat er nog eens 90.000 werklozen bij komen. Dat betekent dat het aantal werklozen in ons land in 2013 oploopt naar 563.000 mensen. Annalisten van het UWV verwachten dat pas in het jaar 2014 een daling van de werkloosheid te zien zal zijn.

Centraal Plan Bureau
Zo verwacht men voort dat het herstel tergend langzaam zal verlopen en dat de zorgsector de zogenaamde 'banenmotor' van de Nederlandse economie blijft. Het CPB ( Centraal Plan Bureau ) voorspelt op basis van recente cijfers dat het aantal werklozen dit jaar met 62.000 toeneemt en volgend jaar met 28.000.

Welke werklozen voelen de meeste druk?
Als vanouds treedt het banenverlies met name op in de bouw, de industrie en het openbaar bestuur. De moeilijkste groep blijft de 55-plussers, van wie eind volgend jaar elf procent zonder werk zit. Regionaal gezien wordt het grootste verlies aan arbeidsplaatsen verwacht in gebieden met een krimpende bevolking als Limburg, Achterhoek en het noorden van Noord-Holland. In Flevoland groeit het aantal banen. De arbeidsmarkt in Zuid-Gelderland, Groot-Amsterdam en Midden-Holland blijft stabiel.

Verwachtte toename
Vanaf 2014 tot 2017 rekent het UWV op een toename van het aantal banen met 53.000 per jaar. In die periode neemt de beroepsbevolking elk jaar met 45.000 toe. Het aantal vacatures groeit van 811.000 in 2013 naar 942.000 in de jaren daarna. Van de voorspelde krapte op de arbeidsmarkt is voorlopig geen sprake.   Het aantal werkzoekenden ligt eind 2017 nog boven het niveau van de kredietcrisis tussen 2008 en 2010. In de prognose van UWV is geen rekening gehouden met de gevolgen van het Lenteakkoord.

Foto: Nationale Beeldbank