Terug naar overzicht
± 0 min

Relatief veel bedrijfsongevallen in de agrarische sector

In de agrarische sector vinden veel bedrijfsongevallen plaats. Vorig jaar kregen tenminste 93 werknemers een ernstig ongeluk. Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Tenminste 93 werknemers in de agrarische sector kregen in 2017 een ernstig ongeluk. Gemiddeld zijn in de agrarische sector zes dodelijke ongelukken per 100.000 banen, meldt de Inspectie SZW. Ongevallen vinden vooral plaats tijdens het werken met zware machines. Bij zogenoemde loonwerkbedrijven, die vaak machinaal werk uitvoeren, constateerde de Inspectie SZW 336 overtredingen. Bijna allemaal hadden ze te maken met machineveiligheid. Bewegende onderdelen weerden bijvoorbeeld niet goed afgeschermd.

Gezondheidsrisico’s paddenstoelenbedrijven
Daarnaast trad de Inspectie bij ruim tweederde van de paddenstoelenbedrijven op. Bij alle gecontroleerde bedrijven – veertig in totaal – liepen de werknemers volgens de Inspectie SZW gezondheidsrisico’s door fysieke overbelasting. Het repetitieve karakter van het werk, maakt het werk fysiek belastend. Medewerkers moeten ver rijken om te kunnen plukken.


Het gros van de overtredende bedrijven kreeg van de Inspectie een waarschuwing. Bij 5 procent werd een boete opgelegd, of werd het bedrijf stilgelegd.

Bron: NRC

Aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen
Voor letselschade na bedrijfsongevallen geldt dat het slachtoffer een sterke bescherming geniet en de aansprakelijkheid vaak bij de werkgever ligt. Als een werknemer buiten zijn schuld om een bedrijfsongeluk krijgt, kan de werknemer de loonschade en letselschade verhalen op de veroorzaker. Hebt u onverhoopt letselschade tijdens het werk opgelopen? En wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade? Bel onze helpdesk voor gratis advies: 0880 112 129.