Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Roken tijdens adolescentie leidt tot blijvende letselschade aan hersenen

Roken tijdens de adolescentie heeft effect op de nog jonge hersenen en leidt tot blijvend letsel zoals aandachtsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder 2.635 eeneiige tweelingparen uit het Nederlands Tweelingen Register (NTR)

Tot nu toe was bekend dat mensen met aandachtsproblemen zoals ADHD meer (gaan) roken. Nu blijkt dus dat de relatie tussen aandachtsproblemen en roken ook andersom geldt. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs verschenen in het vaktijdschrift Biological Psychiatry De onderzoekers spoorden uit het bestand van het NTR eeneiige tweelingparen op waarvan de een ooit had gerookt en de tweelingzus of -broer dat nooit had gedaan. Vervolgens bleek dat de rokers minder goed scoorden op een vragenlijst om letsel te meten zoals aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. “Eeneiige tweelingen zijn genetisch identiek, dus het feit dat de rokers in het onderzoek meer aandachtsproblemen hebben is niet te verklaren doordat zij een hogere genetische gevoeligheid voor aandachtsproblemen hebben dan de niet-rokers,” verklaart onderzoeker Jorien Treur. “Bovendien groeien tweelingen over het algemeen op in dezelfde omgeving, dus ook dat is geen verklaring voor het gevonden verschil tussen de rokende en niet-rokende tweelingen.”

Blijvend letsel
Veel van de tweelingen hadden zowel tijdens de adolescentie als op volwassen leeftijd de vragenlijst ingevuld. Met deze informatie lieten de wetenschappers zien dat de verschillen in letselschade (aandachtsproblemen) tussen rokers en niet-rokers nog niet aanwezig waren op het moment dat geen van beiden ooit had gerookt. Treur: “Het verschil in letsel ontstond pas nadat een van de twee was begonnen met roken. Roken is dus de oorzaak van de hogere score op aandachtsproblemen bij rokers.” Het verschil in letselschade tussen rokers en niet-rokers bleef zichtbaar tot op volwassen leeftijd. Dat suggereert dat roken tijdens de adolescentie de aandacht blijvend negatief beïnvloedt.