Terug naar overzicht
± min

Skiën deze voorjaarsvakantie? Zo loopt u 3 x minder kans op letselschade!

Per jaar lopen een kleine 60.000 wintersporters letsel op in binnen- (indoor skibanen) en buitenland. Wintersporters kampen vooral met gescheurde knie- en kruisbanden, verstuikte enkels en polsfracturen. Hoewel het risico op letsel tijdens de wintersport niet per se groter is dan bij andere sporten, is de letselschade die iemand oploopt wel vaak ernstiger. Met een goede voorbereiding kunt u dit voorkomen. 3 tips

TIP #1. Doe thuis oefeningen
Door thuis (4 tot 6 weken van tevoren) dagelijks (een half uur) de spieren te versterken, kunt u letselschade door disbalans en valpartijtjes voorkomen. Denk aan verschillende balansoefeningen die een val straks beter opvangen of zelfs voorkomen Daarnaast werken squats goed. Dit zijn spierversterkende kniebuigoefeningen. Ook rekken en strekken helpt om de flexibiliteit van uw spieren laten toenemen.

TIP #2. Las een rustdag in
De meeste mensen lopen letselschade op op de vierde dag van hun wintersport. De spieren worden stijver, de vermoeidheid neemt toe, de reactiesnelheid neemt af en mensen worden overmoedig. Die combinatie zorgt voor veel ernstig letsel. Het zou veel slachtoffers schelen als mensen halverwege hun vakantie een rustdag nemen om het lichaam te laten herstellen.

TIP #3. Een goede warming-up en cooling-down
Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel bij het voorkomen van letselschade. Dat hoeft niet ‘en plein publique’ op de piste. Spieren opwarmen kan gewoon onderweg naar de piste. Schud uw benen onderweg los en wiebel met rug en billen heen en weer. De après-ski zou moeten beginnen met een half uur lang rekken en strekken en vervolgens een hete douche. Op die manier herstellen de spieren sneller. Bijkomend voordeel is dat u de volgende dag niet stijf en stram opstaat. Skiërs lopen vooral kans op letselschade aan knie, schouder, hoofd- en enkel

Top-10 skiletsel
1 Knie                        24%
2 Schouder               11%
3 Hoofd                      9%
4 Enkel                       9%
5 Pols                          8%
6 Been/scheenbeen 7%
7 Heup                        7%
8 Duim                       6%
9 Rib                           6%
10 Kuit                        5%

Heeft u hulp nodig?
Heeft u letselschade opgelopen tijdens wintersport wilt u gratis hulp bij het bepalen van uw schade? Bel ons gerust op 0880 - 112 130 (gewoon lokaal tarief).