Terug naar overzicht
± min

Skigebied mogelijk aangeklaagd wegens toebrengen letselschade Michael Schumacher

Formule 1-legende Michael Schumacher kan mogelijk een miljoenenclaim indienen tegen de exploitant van de skilift. Volgens de Franse advocaat Edouard Bourgin, gespecialiseerd in letselschade, is het skigebied van Méribel minstens gedeeltelijk verantwoordelijk het hoofdletsel van de voormalig autocoureur.

Tien dagen nadat Schumacher in coma raakte na een val op het hoofd, doet de Franse politie nog altijd volop onderzoek naar het skiongeluk. Advocaat Bourgin stelt vooruitlopend op de resultaten van het politieonderzoek dat de rotsmassa die verborgen lag onder een dikke laag sneeuw, afgebakend had moeten zijn.

In de Franse krant Le Figaro zegt hij: “Als ik de foto's van het ongeval zie, merk ik geen enkele vorm van seingeving op. Er waren geen waarschuwingsborden, geen netten en geen omheining. De signalisatie was niet conform de regels. Het kan niet dat een skigebied geld vraagt aan skiërs, maar de veiligheid niet kan garanderen. Moet Méribel daarvoor veroordeeld worden? Als ik objectief naar alle factoren kijk, dan zeg ik ja.'

Schadeclaim van miljoenen euro’s
Ook de Nederlandse advocaat Stephan Wijnkamp, gespecialiseerd in letselschade bij skiongevallen, denkt dat het skigebied nalatig is geweest. “De beelden van Schumachers helmcamera zijn interessant. Op de foto’s die vanaf een hoger punt zijn genomen, is te zien dat er twee pistes zijn of één piste die zich naar links en rechts splitst. In het midden is een strook met stenen en rotsblokken. Maar het gaat ook om het perspectief van de skiër zelf. Mogelijk was de pisterand vanuit Schumachers positie heel moeilijk zichtbaar, was er geen duidelijke afzetting of ontbraken er waarschuwingsborden voor de rotsen. Als dat zo is, kan de exploitant van de skiliften worden aangeklaagd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Een schadeclaim van miljoenen euro’s is dan goed mogelijk. Los van het lichamelijke en psychische leed kan iemand immers arbeidsongeschikt raken en daardoor de rest van zijn leven veel geld mislopen.”

Vervoersovereenkomst
Vanaf het moment dat je een skipas koopt, ontstaat juridisch gezien een vervoersovereenkomst. De exploitant van de skiliften moet daarbij aan tal van voorschriften voldoen om ervoor te zorgen dat skiërs veilig van A naar B kunnen komen. Is dat niet het geval, dan kan de exploitant bij een ongeval met letselschade zowel civiel- als strafrechtelijk worden vervolgd.

Het skigebied heeft inmiddels advocaat Maurice Bodecher in de arm genomen.