Terug naar overzicht
± 2 min

Slachtoffers letselschade overwegen procedure tegen kliniek in Colombia

23 patiënten die ernstige letselschade opliepen na een rugoperatie in de Pablo Tobon Uribe kliniek in Colombia overwegen via een letselschade advocaat een procedure tegen de kliniek in Medellin. Woordvoerder Willem Cicilia uit Bonaire, zelf ook slachtoffer, hoopt op een goede uitkomst. Zeker voor de mensen die hun baan kwijtraakte.


Hersteloperatie

In 2012 kreeg Willem Cicilia rugklachten, een vernauwing in een van de onderste ruggenwervels. De specialist op Bonaire verwees zijn patiënt door naar de Pablo Tobon Uribe kliniek in Medellin. Op 1 februari 2013 werd Cicilia geopereerd. Ondanks de acht geplaatste bouten en schroeven en een zogeheten H-brug, verbeterde zijn toestand niet. Terug op Bonaire werd de pijn erger omdat een van de schroeven op de zenuwen drukte. Hij kreeg therapie, maar bewegen ging moeizaam. In april dat jaar werd hij opnieuw geopereerd. De bout die de pijn veroorzaakte, werd verwijderd. Gevolg was dat de constructie in zijn onderrug scheef kwam te staan. Meer mensen bleken na hun operatie in Medellin te kampen met letsel. Een specialist uit Nederland stelde vast dat bij een groot aantal van de gedupeerden, waaronder Cicilia zelf, een hersteloperatie in Nederland nodig was. Bij Cicilia bleken niet alleen de bouten en schroeven fout geplaatst ook was er tijdens de operatie een bacterie in zijn lichaam gekomen. In mei werd hij voor de vierde keer geopereerd, op Aruba. De pijn is weg, maar zijn lichaam is stijf.

Slecht uitgevoerd

De inspectie van de gezondheidszorg deed onderzoek naar de gang van zaken omtrent uitzendingen naar Colombia. Het inspectierapport, dat in februari 2015 verscheen, noemt de situatie desastreus: er is sprake van ‘nodeloze, verkeerd geïndiceerde, gecompliceerde en zelfs slecht uitgevoerde ingrepen’, van patiënten die zich niet serieus genomen voelen door hun neuroloog. De uitzendingen naar Medellin zijn inmiddels gestopt. De verantwoordelijk chirurg in Colombia werd ontslagen. Maar de letselschade is bij velen blijvend. Bij sommigen is sprake van blijvende invaliditeit, velen zijn afhankelijk geworden van hulp van familie, er is psychische schade, en sommigen raakten hun baan kwijt, doordat ze langdurig ziek waren. Cicilia had ‘geluk’ na twee jaar ziektewet, ging hij onlangs weer voor het eerst aan het werk.

De Bonairiaanse overheid zegde toe te onderzoeken in hoeverre de gedupeerde rugpatiënten aanspraak kunnen maken op rechtsbijstand.

Bron: Caribisch netwerk

Meer informatie, of hulp bij letselschade? Neem contact op met een van de specialisten van Letselschade.nl.