Terug naar overzicht
± min

Financiële tegemoetkoming letselschade voor slachtoffers seksueel misbruik

Er is een financiële tegemoetkoming voor slachtoffers die letselschade opliepen na seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. Slachtoffers kunnen de aanvragen sinds september indienen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

De tegemoetkoming maakt onderdeel uit van een hulppakket dat de overheid en Jeugdzorg Nederland aanbieden aan slachtoffers of hun nabestaanden. De uitgekeerde bedragen variëren van €2.500 tot €22.500. Maar nog belangrijker - stellen de slachtoffers - is de erkenning die ze krijgen. Sinds september ontving het Schadefonds 180 aanvragen.
 Inmiddels zijn er 27 beslissingen genomen, waarvan 23 toekenningen. De overige aanvragen zijn nog in behandeling. Vier aanvragen zijn afgewezen omdat het seksueel misbruik niet heeft plaatsgevonden in een jeugdzorginstelling of pleeggezin.

Twee regelingen voor letselschade
Er zijn twee regelingen voor de tegemoetkoming in de geleden letselschade. De Tijdelijke regeling vraagt minder bewijslast en keert uit met all-in bedragen. Bij het Statuut is de bewijslast zwaarder, is er sprake van hoor en wederhoor en zijn de uitkeringen hoger.

Zelf kiezen
De financiële regelingen zijn bedoeld voor slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen in de periode van 1 januari 1945 tot en met 31 december 2012, die ten tijde van het misbruik minderjarig waren. Het slachtoffer kan zelf kiezen welke regeling hij wil aanspreken. Slachtoffers kunnen hun aanvraag indienen tot en met 31 december 2015.
 Meer informatie over de regelingen en het indienen van een aanvraag is te vinden op www.schadefonds.nl