Terug naar overzicht
± 2 min

Smartengeld voor nabestaanden: nieuwe wet affectieschade maakt het mogelijk

Nabestaanden en naasten van slachtoffers van verkeersongelukken, medische missers of geweldsmisdrijven krijgen recht op smartengeld. De regering heeft hiervoor de nieuwe wet 'affectieschade' aangenomen. 5 vragen en antwoorden.

1. Wat houdt de wet Affectieschade in?

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet over ‘affectieschade’. Met deze wet hebben de nabestaanden van verkeersslachtoffers, medische missers of geweldsmisdrijven recht op smartengeld. De wet moet op 1 januari 2019 ingaan. Slachtoffers konden zelf al smartengeld krijgen, maar nu komen dus eindelijk ook hun nabestaanden hiervoor in aanmerking. Met het aannemen van de wet, wordt erkend dat nabestaanden en directe naasten ook lijden onder emotionele schade en dus recht hebben op smartengeld. Financiële genoegdoening helpt bij de verwerking van de gebeurtenis, zo stelt de wetgever.

Leestip!
Wat is de vergoeding voor affectieschade bij een ongeval? 7 vragen en antwoorden 

2. Wat is de hoogte het smartengeld voor nabestaanden?

De hoogte van het smartengeld voor nabestaanden komt te liggen tussen de 12.500 en 20.000 euro. Om strijd te voorkomen over de vraag welk smartengeld bedrag nabestaanden precies krijgen, werkt de wet met een standaardmodel. Nabestaanden van een overledenen krijgen bijvoorbeeld een andere vergoeding dan naasten van een (blijvend) ernstig gewonde persoon. Zo heeft een echtgenoot recht op 20.000 euro als zijn partner overlijdt door een misdrijf en 17.500 euro als zijn partner door een misdrijf ernstig en blijvend letsel heeft. Bij verkeers- en bedrijfsongevallen ligt het maximale smartengeld enkele duizenden euro’s lager.

Leestip!
Wat is de hoogte van smartengeldbedragen?

3. Wie betaalt het smartengeld voor nabestaanden?

Voor de nabestaanden van verkeers- en bedrijfsongevallen en bij medische missers zullen verzekeraars opdraaien voor het smartengeld bedrag. Bij gewelds- of zedenmisdrijven moeten daders het smartengeld betalen. Als de dader daartoe niet in staat is, dan schiet de Staat het smartengeld voor en verhaalt dat vervolgens op de dader.

Leestip!
Verzekeraars willen zwarte doos in elke auto voor snellere schadeafwikkeling 

4. Wat betekent dit voor verzekeraars?

Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat de wet zal leiden tot een stijging van de schadelast voor autoverzekeraars en aansprakelijkheidsverzekeraars voor medische missers. Toch is het Verbond tevreden over de wet omdat die nabestaanden en verzekeraars duidelijkheid biedt over het recht en de omvang van de smartengeld vergoeding. Verzekeraars betalen straks smartengeld boven op de letselschade die ze slachtoffers van ongelukken vergoeden.

Leestip!
Wat te doen bij letselschade door een beroepsfout: 6 vragen over medische missers 

5. Waarom komt deze wet nu pas?

In bijna alle andere Europese landen was er al een regeling voor affectieschade. Nederland had tot nu toe samen met Duitsland een uitzonderingpositie wat dit betreft. De laatste jaren groeit in de Nederlandse rechtspraak de aandacht voor slachtoffers en hun naasten. Acht jaar geleden keerde de Eerste Kamer zich nog tegen een smartengeld regeling voor nabestaanden. De angst was toen dat hierdoor een claimcultuur zou ontstaan, zoals in Amerika. Dat bezwaar speelt nu minder mee, omdat de hoogte van het smartengeld beter is afgebakend, evenals de groep die ervoor in aanmerking komt.

Leestip!
Hogere medische claims in de zorg: is er sprake van een trend?

Bronnen: Nu.nl / FD.nl

Gratis hulp en advies

Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeldbedragen, het claimen van letselschade en smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.