Terug naar overzicht
± min

Top 3 letselschade bij agenten

Jaarlijks betaalt de politie miljoenen euro's aan schadevergoeding voor agenten die letselschade opliepen tijdens het uitoefenen van hun beroep. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie.

Het AD vroeg de cijfers op en stelde in de krant dat in de periode tussen 2012 en 2014 in totaal 13 miljoen euro werd uitgekeerd aan 8.000 agenten. Dat komt neer op een gemiddeld schadebedrag van 1.625 euro per agent. De oorzaak van het letsel is divers; politiemensen raakten gewonde bij vechtpartijen met verdachten, bij spoedritten, valpartijen en branden. Per jaar raken ook honderden politiemensen gewond tijdens de verplichte arrestatie- en schiettraining. In 2012 gebeurde dat 382 keer, in 2014 was het aantal opgelopen naar 560.

Een top-3 van de grootste risico’s op letselschade:

#1 Vechtpartijen
De meeste agenten raken gewond bij vechtpartijen met verdachten. Ze krijgen een kopstoot, breken hun neus of scheuren de pezen van hun vingers.

#2 Arrestatie- en schiettraining
Opvallend veel politiemensen - jaarlijks zo'n 500 – kampt met letsel na deelname aan de verplichte arrestatie- en schiettraining. Zo krijgen agenten bij het oefenen van aanhoudingstechnieken last van schouder- en polsblessures. Ook ongevallen op de schietbaan komen voor. Ze worden meestal veroorzaakt door onjuist vasthouden van het dienstwapen. Na een schot kan de bovenkant van het pistool terugslaan tegen de hand. Jaarlijks komen ongeveer 40.000 wapendragende agenten in actie bij de verplichte Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT). In de afgelopen jaren is het aantal ongelukken tijdens de training toegenomen, van 382 in 2012 naar 560 in 2014.

#3 Spoedgevallen
Ook lopen agenten letsel op bij spoedritten en valpartijen (motoragenten) en branden.

Bent u politieagent en heeft tijdens uw werkzaamheden letsel opgelopen? U kunt altijd bellen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer: 0880 - 112 130