Terug naar overzicht
± 0 min

Vechthonden brengen labrador ernstig letsel toe

Een labrador is maandag overleden nadat 5 pitbulls en een Amerikaanse stafford in de duinen bij Katwijk hem ernstig letsel hadden toegebracht. De 33-jarige bazin is opgepakt.

De labrador werd aangevallen voor de ogen van zijn bazin, een 35-jarige Katwijkse met een kinderwagen. Die liet de hond aan de lijn uit. Een van de honden was zo agressief, dat een toegesnelde agent op het dier schoot. De kogel schampte de hond. De loslopende honden zijn in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie moet nu beslissen of de honden een spuitje krijgen.

Wie is aansprakelijk?

Er bestaat geen twijfel over dat de bazin aansprakelijk wordt gesteld voor het gedrag van haar honden. Volgens de wet is de bezitter van een dier aansprakelijk voor schade die dat dier veroorzaakt. Dat geldt óók voor de bezitter van een vechthond. De schade die een vechthond aanricht moet dus worden vergoed door de eigenaar. Meestal valt dit onder zijn of haar WA-verzekering. Niet alle WA-verzekeringen zijn bereid de schade te vergoeden, in dat geval blijft de eigenaar nog steeds persoonlijk aansprakelijk voor de schade.

Genoegdoening kan ook via een schikking. Toen in 2013 een vechthond een acht weken labradoodle-pup doodbeet werd een schikking getroffen voor de letselschade. De eigenaar van de vechthond wilde uitsluitend de dierenartskosten betalen. Daar namen de eigenaren geen genoegen mee - ze hadden 1.000 euro betaald. De rechter gaf hun gelijk en er werd een redelijke schikking voor de schade getroffen.

Wat moet u doen als uw hond is gebeten door een andere hond?

  • Noteer gegevens van de eigenaar zoals naam, adres, telefoonnummer en het signalement van de eigenaar én zijn hond.
  • Noteer namen en telefoonnummers van getuigen en vraag of ze hun verhaal zo snel mogelijk voor u opschrijven.
  • Ga op zoek in de buurt naar informatie over deze hond. Wellicht zijn er meer slachtoffers - samen staat u sterker.
  • Vraag, als u het ras niet weet, aan de getuigen of andere mensen in de buurt welk ras de hond heeft. Het is belangrijk dat aanvallen door vechthonden goed worden geregistreerd.
  • Vraag altijd een verklaring van de dierenarts als uw huisdier gewond is of zelfs overleden.
  • Maak foto’s van alle verwondingen of vraag de (dieren)arts dit voor u te doen. Maak foto's van uw beschadigde kleding. Zo kunt u bewijzen wat er is gebeurd.
  • Doe aangifte bij de politie. U hebt de aangifte nodig om de eigenaar van de vechthond aansprakelijk te kunnen stellen.
  • Schakel juridische hulp in zoals een letselschadespecialist of uw rechtsbijstandsverzekering.

Bron: Gevaarlijkehonden.info

Heeft u of uw huisdier letselschade opgelopen door toedoen van een dier, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via het GRATIS nummer 0800 – 0112.