Terug naar overzicht
± min

Veel mis bij indoor speeltuinen: meer kans op letselschade

Het gros van de (onderzochte) indoor speeltuinen vertoont gebreken. Hierdoor zijn deze overdekte speeltuinen onveilig voor kinderen. Dat stelt De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De NVWA bezocht vorig jaar 37 van de ongeveer 180 indoor speeltuinen. De bevindingen op een rij:

  • bij 33 locaties werden bij de eerste  inspectie één of meer afwijkingen geconstateerd;
  • bij 15 overdekte speeltuinen was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificatie;
  • bij 5 locaties waren er alleen technische mankementen
  • bij 13 locaties miste alleen de veiligheidscertificatie.
  • bij herinspectie was op 10 plaatsen nog sprake van een toestel met een mankement. De NVWA heeft deze toestellen verzegeld en buiten gebruik gesteld.
  • bij de 2e hercontrole bleken vrijwel alle overtredingen opgeheven te zijn.

Hoewel het gros van de overtredingen inmiddels opgeheven is, zegt de NVWA geschrokken te zijn van de resultaten. Het doel om in 2016 zeventig locaties te controleren is bij lange na niet gehaald omdat bij de bezochte speelhallen zoveel mis bleek.

Verscherpt toezicht op indoor speeltuinen
De NVWA verscherpte het toezicht op speelhallen na de dood van een vierjarig jongetje uit Grootebroek dat viel van een opblaasbaar speeltoestel in partycentrum Happy Days. Het jongetje viel van vier meter hoogte naar beneden en klapte met zijn hoofd op het beton. Het toestel had geen veiligheidscertificaat en was verkeerd geplaatst. De noodlottige val van de kleuter was het dieptepunt in een reeks ongelukken in indoor speeltuinen die ertoe leidden dat het toezicht is aangescherpt. Zo waren er meer ongevallen met letselschade door gebreken aan speeltoestellen:

  • Een kind breekt in Amsterdam twee nekwervels door een val van een speeltoestel.
  • In Molenschot loopt een val uit een vier meter hoge attractie nog relatief goed af: het kind breekt alleen een arm.
  • Een kind komt door een gescheurde naad onder het zeil van een opblaasbare glijbaan terecht. De moeder ziet het gebeuren en pakt een mes om het toestel open te snijden en haar kind te bevrijden voordat het zou stikken of door andere kinderen overlopen zou worden.

Gescheurde vangnetten in indoor speeltuin
Speelhallen zijn wettelijk verplicht om hun speeltoestellen te laten keuren op veiligheid. Bij drie kwart van de onderzochte hallen was een veiligheidscertificaat niet aanwezig. Veel speelhallen hadden bovendien technische mankementen, zoals gescheurde vangnetten door gebrekkig onderhoud.

Ook ouders verantwoordelijk 
De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met de inspectieresultaten per indoor speeltuin. Omdat nog lang niet alle indoor speeltuinen zijn onderzocht, roept de overheidsinstantie ouders op hun ogen open te houden. Ouders die gebreken signaleren, kunnen die bij de NVWA melden. Daarnaast hebben ouders ook een verantwoordelijke rol. Ouders of begeleiders moeten ook zelf een oogje in het zeil houden.

Lees ook: Veel speeltoestellen weer veilig na optreden nvwa

Bron: NVWA

Heeft uw kind letselschade opgelopen in een (indoor) speeltuin?

Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij (ernstige) letselschade als gevolg van een gebrekkig speeltoestel, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112 of via het contactformulier.