Terug naar overzicht
± min

Veel zelfstandig wonende ouderen last van letsel in dagelijks leven

Door onder andere (eerder opgelopen) letsel heeft een op de vijf thuiswonende 65- tot 74-jarigen en de helft van de 75-plussers moeite bij het doen van dagelijkse huishoudelijke handelingen zoals traplopen, eten koken of boodschappen doen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veel Nederlanders zien het als een groot goed om oud te worden in hun eigen vertrouwde omgeving. Echter, zelfstandig blijven wonen heeft ook een keerzijde. Een derde van de ouderen die thuis blijft wonen, heeft moeite met de dagelijkse handelingen in huis, blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

Bij een op de vijf thuiswonende 65- tot 74-jarigen, en de helft van de 75-plussers gaat ouder worden gepaard met lichamelijke aandoeningen. Hierbij valt te denken aan (gevolgen van) ouderdomsaandoeningen als diabetes mellitus, de ziekte van Alzheimer, Ziekte van Parkinson, kanker, osteoporose en artrose, waarbij de laatste aandoening niet alleen door erfelijke aanleg komt, maar ook kan ontstaan door langdurig zware belasting, eerder opgelopen letsel of door het lopen op verkeerde schoenen.

letsel door beperkingen
Een deel van de ouderen dat kampt met letsel, ook door vallen, ervaart beperkingen bij een of meer dagelijkse handelingen, zoals zwaar huishoudelijk werk. Dat geldt voor een op de vijf thuiswonende 65- tot 74-jarigen, en de helft van de 75-plussers. Vier op de tien 75-plussers kan zelf geen zwaar huishoudelijk werk meer doen, of heeft daar grote moeite mee. Dat geldt voor een op de vijf 65- tot 74-jarigen. Met licht huishoudelijk werk hebben minder ouderen problemen, maar nog altijd 17 procent van de oudste leeftijdsgroep. Andere veelvoorkomende beperkingen zijn traplopen, zich buitenshuis verplaatsen, in bad gaan of douchen, en boodschappen doen.

2,8 miljoen ouderen woont thuis
Het kabinet wil dat ouderen steeds langer zelfstandig wonen. Dat is volgens het CBS te zien aan de cijfers. Het aantal ouderen in Nederland groeit snel, maar het aantal ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis of een andere (zorg)instelling daalt. In 1995 woonde nog 17 procent van de 75-plussers in een instelling, vorig jaar was dat nog maar 10 procent. Van de 65-plussers woonde 95 procent thuis, dat zijn bijna 2,8 miljoen mensen.