Terug naar overzicht
± min

Veilig op wintersport: zo voorkomt u letselschade!

De voorjaarsvakantie staat voor de deur. De sneeuwcondities in de Alpen zijn wisselend. Heeft u teveel of juist te weinig sneeuw? IJzige (kunst) pistes of juist pap? Voor alle wintersporters geldt: een goede voorbereiding helpt om letselschade te voorkomen.  

1. Zorg voor een goede conditie
Sporten in de bergen vraagt om een goede conditie. Bereid u daarom fysiek voor op uw skivakantie. Om gezond te blijven en een goede conditie op te bouwen hoeft u niet de hele dag door te brengen in de sportschool: 30 minuten per dag bewegen is al voldoende. En zoals bij alle sporten geldt: een goede warming-up is het halve werk!

2. Draag een helm
Een helm behoort inmiddels tot de standaarduitrusting om veilig de berg af te suizen. Voor kinderen tot 14 jaar is een helm in Noorwegen, Spanje en Italië zelfs verplicht. De kinderskischolen in Alpenlanden voeren ook steeds meer helmplicht in. Voor volwassenen zal deze verplichting er niet zo snel komen, maar u kunt natuurlijk wel zelf de keuze maken. Let bij het kiezen van een helm vooral op de pasvorm. Controleer of u nog iets hoort met een helm op en of uw skibril er goed op aansluit. Daarnaast is het van belang dat de helm is goedgekeurd voor wintersport.

3. Onderhoud ski’s of snowboard 
Met alleen de aanschaf of huur van ski’s of snowboards bent u er nog niet. Materiaal vraagt om onderhoud. Laat bindingen door een expert stellen en aanpassen. De kanten moeten bovendien scherp zijn en het glijvlak moet zijn voorzien van een waxlaag. Goed onderhouden materiaal glijdt beter, stuurt makkelijker en geeft grip op ijs en harde kunstsneeuw. In de regel heeft een ski of snowboard één keer per week professioneel onderhoud nodig. Op locatie kunt u ski’s of snowboard bijhouden met een tube of spray met wax.

4. Wees voorzichtig met off-piste
Even een stukje afsnijden buiten de piste, of misschien wel die maagdelijke helling af? Bezint eer ge begint. Off-piste skiën en snowboarden brengen risico’s met soms fatale gevolgen met zich mee. Wilt u toch buiten de pistes? Doe dat dan alleen onder begeleiding van een professionele berggids.

5. Neem de pisteregels in acht
>Het is net als autorijden. Kijk vooruit en anticipeer op situaties die voor u plaatsvinden.
>Op de pistes daal je af, er zijn speciale funparken om trucs en sprongen te laten zien.
>Houd uw snelheid in de gaten en onder controle.
>Let op! Pistebulleys zijn ook overdag actief om de pistes te prepareren.
>Let in de lift op het stoplicht. Beugels sluiten bij rood en mogen tijdens het uitstappen pas geopend worden als het licht groen is.
>Blijf stil staan en stop alleen op plekken waar u voor iedereen goed zichtbaar bent.
>In een groep? Sluit dan onderaan aan, zo voorkomt u een botsing met de groep.
>U bent niet alleen op de piste, houd rekening met anderen, inhalen mag maar zorg voor voldoende ruimte.
>Moet u klimmen of te voet afdalen, doe dat dan alleen aan de zijkant van de piste.
>Alcohol en verkeer gaan niet samen. Dat geldt natuurlijk ook op de piste.