Terug naar overzicht
± min

Verkeerde zonnebril kan hoofdpijn veroorzaken!

Het komt zeer regelmatig voor dat mensen die letsel hebben ongelopen bij een ongeval en bijvoorbeeld last hebben van nekklachten, ook geconfronteerd worden met andere klachten, waaronder hoofdpijn. Ook kunnen veel mensen, bijvoorbeeld na een hersenschudding wat lastiger tegen fel licht en krijgt men hoofdpijn.

Het valt niet uit te sluiten dat een zonnebril de oorzaak van de hoofdpijn is. Dat bleek uit onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which in 2011, waarbij achttien verschillende zonnebrillen werden getest. In veel gevallen vertonen de glazen een verticaalprisma dat licht verbuigt. Eigenlijk gaat een mens dan (vaak) onbewust wat dubbel zien hetgeen tot hoofdpijn kan leiden. In een groot aantal andere situaties bleken de zonnebrilglazen te donker te zijn of deze laten weer juist te veel licht door.

Belangrijkste conclusie is dat geen van de bovengenoemde perikelen tot langdurige blijvende schade leiden aan de ogen, maar het kan wel heel irritant zijn. Een zonnebril kan je daarom het beste bij een goede opticien aanschaffen die je uitgebreid adviseert.