Terug naar overzicht
± min

Goede verkeerseducatie voor kinderen kan letselschade voorkomen

Goede verkeerseducatie vergroot de verkeersveiligheid en verkeersvaardigheid van kinderen. Door de verkeerservaring die kinderen in de basisschoolleeftijd al opdoen, kan veel letselschade worden voorkomen. 5 vragen en antwoorden.

Een belangrijk onderdeel van verkeerseducatie vormen de landelijke verkeersexamens in de groepen 7 en 8  op Nederlandse basisscholen. Veilig Verkeer Nederland organiseert het Verkeersexamen al meer dan 85 jaar.

Leestip!
Meeste verkeersongevallen bij kinderen gebeuren dicht bij huis

Waar bestaat het verkeersexamen uit?
Er is een theorie en een praktijk-deel. Het theoretisch examen toetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. De leerlingen krijgen 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. Ze moeten een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken goed onder de knie hebben. Ook is er een overzicht van de verkeersborden waarvan de kinderen moeten weten wat ze moeten doen als ze die onderweg tegenkomen. In de weken na het theoretisch examen, stappen veel leerlingen ook op de fiets. Want de praktijk is minstens zo belangrijk.

Leestip!
Hoofdletsel bij jonge fietsers voorkomen? Bied helm en educatie

Wat wordt getoetst tijdens het praktisch verkeersexamen?
Tijdens het praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of leerlingen de opgedane verkeerskennis kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. De route gaat door de eigen woonomgeving van de kinderen. Voor de start worden de fietsen van de kinderen gecontroleerd; zij mogen alleen meedoen op een goedgekeurde fiets.

Leestip!
Wie is aansprakelijk bij een fietsongeval?

(Hoe) kunnen de kinderen zich voorbereiden op het examen?
Dat gebeurt op school, maar ook thuis en onderweg. Zo staan op de website van VVN tips om te oefenen overzichtelijk bij elkaar. Er zijn ook drie oefenexamens die de kinderen konden maken. Daarnaast is er de Verkeersexamen app waar kinderen konden oefenen voor het praktische deel. Hier staan ook tips in voor ouders om hun kind(eren) te coachen in het verkeer.

Leestip!
Ouders: oefen samen met je brugklasser de schoolroute

Wordt het theoretische deel van het verkeersexamen digitaal afgenomen? 
Ja, naast het gebruikelijke theoretische examen, is er dit schooljaar voor het eerst ook een volledig digitaal verkeersexamen beschikbaar. De meerwaarde van het digitale examen is onder andere het gebruik van korte filmpjes en een interactieve interface. Dat maakt het mogelijk om realistische verkeerssituaties nog beter te visualiseren. De digitale vorm biedt ook meer opties om onderdelen als houding en veiligheidsbewustzijn te toetsen.

Bron: Veilig Verkeer Nederland

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over fietsongevallen met letselschade. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.