Terug naar overzicht
± min

Verplichte fietshelm leidt niet tot meer ziekenhuisopnamen

De verplichte fietshelm leidt in Canada niet tot minder letsel en ziekenhuisgewonden. Dit blijkt uit onderzoek van de University of British Columbia in Canada

In een aantal Canadese provincies geldt een helmdraagplicht voor fietsers, in andere niet. De studie zette het helmgebruik in de provincies met en zonder helmplicht af tegen het aantal ziekenhuisgewonden om erachter te komen of de helm verschil maakt bij fietsongevallen. De conclusie was verrassend: er werd geen relatie gevonden tussen de helmplicht en ziekenhuisopnamen, ook niet als men alleen keek naar hoofd- en nekletsel.

Soort letsel
Tussen 2006-2011 werden gemiddeld 3.690 ziekenhuisgewonden per jaar geregistreerd op 593 miljoen fietstrips per jaar, ofwel 1 ziekenhuisbezoek per 161.000 trips. Ziekenhuisopname verschilde aanzienlijk per provincie, maar dit had meer te maken met het hogere fietsaandeel per provincie, leeftijd en geslacht van de slachtoffers. Mannen belandden vaker in het ziekenhuis dan vrouwen. Ook factoren als fietsgebruik, verkeersgerelateerd ongeval of niet, en het soort letsel (hoofd, romp, enz) werden meegenomen in de cijfers.

Bron: Fietsberaad.nl

Letsel?
Heeft u tijdens het fietsen letsel opgelopen en wilt u weten of u de veroorzaker van het ongeval aansprakelijk kunt stellen? Bel gratis onze helpdesk op 0880 - 112 130.