Terug naar overzicht
± min

Verwisseling van lichamen in Kennemer Gasthuis

Het zal je maar gebeuren....

Veel mensen zijn er benauwd voor dat als zij een operatie moeten ondergaan dat zij worden aangezien voor de verkeerde persoon. Het is niet de eerste keer dat een verkeerd ledemaat is afgezet of dat er operaties zijn verricht die in het geheel niet verricht hoefden te worden. Echter, een verwisseling van een lichaam komt in Nederland niet zo vaak voor...

In oktober 2011 zijn in het Kennemer Gasthuis te Haarlem twee overleden mannen met elkaar verwisseld. Het siert het ziekenhuis dat zij dit zo openlijk zelf naar buiten heeft gebracht en dit bewust niet onder tafel heeft willen houden. Zij voeren in dat opzicht een transparant beleid.

Het Kennemer Gasthuis geeft als reactie weer dat de verwisseling heeft kunnen gebeuren doordat de stickers die bij de overledenen zaten niet zijn vergeleken met de gegevens van de patiënt. Ondanks protocollen op dit punt, blijft het toch nog steeds ook mensenwerk.

Het Kennemer Gasthuis heeft de Inspectie zelf op de hoogte gebracht van begane fout.

Hoewel het ziekenhuis over de overleden personen niets kwijt wil, viel in het Haarlems Dagblad te lezen dat het ging om twee mannen die overleden zijn, waarvan er een uit Bloemendaal zou komen en een man uit Engeland.