Terug naar overzicht
± min

Via Internet parkeerschaden claimen bij Waarborgfonds Motorverkeer populair!

Vele duizenden landgenoten kiezen er voor om via internet de veelal aan hun voertuig door onbekenden toegebrachte parkeerschades te claimen bij het Waarborgfonds Motorrijtuigen. Voorheen was er sprake van een veelvoud van schriftelijke vorderingen, jaarlijks zo'n 31.000, maar deze worden nu snel ingehaald middels de digitale aangiften.

"We zijn in september vorig jaar voor het eerst met de digitale claims begonnen en het voorziet in een grote behoefte”, zegt directeur Frits Blees van het Waarborgfonds. Precieze aantallen zegt hij nog niet te kennen, maar het aantal aanvragen loopt in de duizenden. "Het is in elk geval een groot succes.”

Schade
Het Waarborgfonds wil de komende jaren alle verzoeken om schadevergoeding digitaal afhandelen. Jaarlijks wordt circa 66 miljoen euro aan schade uitgekeerd, die niet te verhalen viel als gevolg van doorrijden na een aanrijding. Ook schade veroorzaakt door afgevallen lading of stukken autoband van vrachtauto's kunnen bij het Waarborgfonds worden geclaimd.

Categorie
Digitale claims voorkomen volgens directeur Blees een hoop nodeloos geschuif met papier. Aangezien de claims voor parkeerschades ruim de helft van het aantal betalingsverzoeken bij het fonds bedragen, is met deze categorie begonnen.

De komende tijd volgen ook andere categorieën, zoals schade toegebracht door onverzekerde automobilisten of overheden, die schade aan wegmeubilair (paaltjes, verkeersborden etc.) willen verhalen.

Voorwaarden
De digitale claim van parkeerschade waarbij de veroorzaker zonder melding is weggereden, werkt volgens Blees snel en gemakkelijk. Via een digitaal formulier worden onzinaangiftes er namelijk al snel uitgefilterd.

Wie niet aan alle voorwaarden voor een succesvolle claim voldoet, bijvoorbeeld omdat de schade via de cascoverzekering is gedekt, komt in zes stappen tot de ontdekking dat zijn poging zinloos is.

Fraude
"Door deze zeef halen we alleen de echt kansrijke zaken er uit”, zegt Blees. Het ligt in de bedoeling de claims voortaan te koppelen aan de gegevens van verzekeraars. Dat voorkomt fraude.

Het is de vraag hoe lang het duurt dat ook letselschade zaken digitaal kunnen worden aangemeld. Hierover is voor zover wij (red.) dat weten nog niets bekend.

Bron: Gelderlander