Terug naar overzicht
± min

Voetballers met letsel gebaat bij accupunctuur

Voetballers en andere sporters die letsel aan hun knie, enkel of spieren oplopen kunnen zich laten behandelen door acupunctuurartsen. Dit stelt de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV).

In WK-voetballand Brazilië is acupunctuur een medisch specialisme en behandelen gediplomeerde acupunctuurartsen al jarenlang diverse sportblessures. Met succes. In Nederland streeft de NAAV naar dezelfde volledige erkenning als medisch specialisme. Naast Brazilië wordt in diverse Europese landen als Portugal, Engeland en Duitsland acupunctuur als een medische deskundigheid erkend. De NAAV heeft dan ook als doelstelling de medische acupunctuur erkend te krijgen, zodat die behandeling toegankelijker wordt voor mensen die (sport)letsel hebben opgelopen. Net als de Braziliaanse en overige 90 acupunctuurverenigingen in de wereld heeft de NAAV zich aangesloten bij de ICMART (International Council Medical Acupuncture Related Techniques).
 “Ook in Nederland behandelen acupunctuurartsen letsel als gevolg van sportactiviteiten, maar dan wordt het nauwelijks vergoed en moet de patiënt het veelal betalen,” zegt bestuurslid Chun Lee Oei-Tan van de ICMART. “Het gaat vaak om aanvullende behandelingen in combinatie met de reguliere geneeskunde, die zorgen voor een aantoonbaar sneller herstel.”

Acupunctuur als medisch specialisme
In Brazilië wordt acupunctuur sinds 1997 erkend als medisch specialisme. Brazilië telt vele eerste hulpposten die acupunctuur verstrekken, zoals de universiteitskliniek in Sao Paolo. Artsen kunnen zich na hun artsdiploma specialiseren in acupunctuur en zich daarna in het medische specialistenregister laten registreren.