Terug naar overzicht
± min

Voorkom letsel, leer vallen op de basisschool!

Als het aan de Stichting Consument en Veiligheid ligt, zouden alle kinderen op de basisschool bij de gymlessen training moeten krijgen hoe zij moeten vallen. Hierdoor zou de kans op letsel bij vallen veel minder zijn. “Vallen en opstaan moet kunnen… maar we kunnen voorkomen dat kinderen in het ziekenhuis terecht komen”, zegt Cees Meijer van Stichting Consument en Veiligheid.

Per jaar zouden zo’n 39.000 kinderen in het ziekenhuis belanden na een val. Ongeveer 6 jaar geleden zouden dat nog 20.000 kinderen zijn. Een kleine 3000 kinderen moeten in het ziekenhuis blijven. Ook overlijden elk jaar enkele leerlingen.

Het gaat dan meestal om fracturen van pols of enkel of soms een hersenschudding. Uit een ingesteld onderzoek zou blijken dat een training in vallen, de kans op letsel met de helft zou kunnen terugbrengen.

Veel docenten vinden het geen meerwaarde hebben en vinden het niet inpasbaar in het drukke lesprogramma dat de kinderen aangeboden krijgen. Daarnaast vinden een aantal docenten dat de vraag uit het onderwijs zelf moet komen.

Het afgelopen schooljaar heeft de stichting Consument en Veiligheid een proef gehouden op 38 basisscholen. ,,De helft van de scholen gaf valtrainingen, de andere helft hield alleen letselcijfers bij,'' vertelt Saskia Kloet, coördinator sport van Consument en Veiligheid. ,,Het EMGO Instituut van het Vu Medisch Centrum heeft berekend dat op de scholen die de valtraining geven vijftig procent minder valletsel voorkomt.''

De zogenaamde training in vallen is bedacht/ontworpen door ex-judoka Yos Lotens in opdracht van de Stichting Consument en Veiligheid. De lessen wil de Stichting zo spoedig mogelijk aanbieden, omdat men stelt dat de kinderen de afgelopen jaren motorisch minder vaardig zijn geworden, omdat zij dikker worden en minder buiten spelen. Hierdoor zou ook het risico op letsel toenemen. Het komende schooljaar biedt de stichting Consument en Veiligheid honderd gratis valclinics aan basisscholen aan.