Terug naar overzicht
± min

Vuurwerkslachtoffer ontvangt hoogste bedrag smartengeld ooit

Vorige week kende de rechtbank van Gelderland een vuurwerkslachtoffer 200.000 euro aan smartengeld toe als vergoeding van pijn en leed. Het blijkt het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland werd toegewezen.

Nooit meer kunnen wandelen, rennen, lang staan, hurken, tillen, altijd pijn en jeuk, nooit meer zelfstandig kunnen wonen. Het zijn de gruwelijke gevolgen na een aanval met een molotovcocktail. Door de molotovcocktail - een met brandbare stof gevulde glazen fles die via een lont of lap stof wordt ontstoken - liep het slachtoffer, een man, uitzonderlijk zware letselschade op. Hij verbrandde 78,5 procent van zijn totale huidoppervlak (waarvan 37,5 procent derdegraads). Ook de zenuwen in zijn onderbenen, voeten en rechterhand werden blijvend beschadigd.

Maxim bedrag lag stuk lager
Vorige week kende de rechtbank van Gelderland de man 200.000 euro aan smartengeld toe als vergoeding van pijn en lijden. Het blijkt het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland werd toegewezen. Tot de uitspraak vorige week lag het maximum behoorlijk lager: 150.000 euro. Dat bedrag werd vorig jaar door het hof in Den Haag toegewezen aan een vrouw die door haar ex was overgoten met zwavelzuur. En vorige week werd datzelfde bedrag toegewezen aan een vrouw die bij diezelfde aanval met de molotovcocktail ernstig verbrand raakte.

De daders van de aanval kregen gevangenisstraffen van 12 en 14 jaar, in een geval met oplegging van een tbs-maatregel. De overheid betaalt en tracht het bedrag te verhalen op de daders.

Wat zijn de gemiddelde (smartengeld)bedragen bij letselschade?
Smartengeld berekenen kan een langdurig proces zijn aangezien bij een medische eindsituatie de hoogte van het smartengeld bedrag pas wordt berekend. Van een medische eindsituatie is sprake wanneer uw letsel is genezen of wanneer er geen verbetering van uw letsel mogelijk is. Bij het bereken van smartengeld wordt door letselschade deskundigen vaak gekeken naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare zaken.

Het Smartengeldboek van de ANWB geeft een indicatie van de bedragen naar ernst en type letselschade:

Geringe letselschade
Bedrag:
tot 1.750 euro
Type schade: Vleeswonden, kleine botbreuken.

Lichte letselschade
Bedrag:
1.750-3.250 euro
Type schade: inwendig letsel of gebitsschade.

Matige letselschade
Bedrag:
3.250-7.500 euro
Type schade:
Verlies (deel) gebit, gecompliceerde breuken, psychische schade na verkrachting of ontucht.

Ernstige letselschade
Bedrag:
7.500-17.500 euro
Type schade: verlies deel van een been.

Zware letselschade
Bedrag:
17.500-35.000 euro
Type schade:
verlies reuk en/of smaak.

Zeer zware letselschade
Bedrag:
35.000-70.000 euro
Type schade: ernstige brandwonden, hoge dwarslaesie.

Uitzonderlijk zware letselschade
Bedrag:
vanaf 70.000 euro
Type schade: totale dwarslaesie