Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Waarschuwing voor RSI bij gamen!

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. RSI is op zichzelf geen ziekte, maar meer een zogenaamd begrip welke de klachten verzameld in een bepaald gebied. Veel voorkomende problemen ontstaan door te lang en met repeterende bewegingen bepaalde handelingen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veelvuldig computerwerk waarbij de muis intensief bediend wordt, of kapperswerk waarbij veel repeterende bewegingen met de hand en pols worden gemaakt.

Algemene beschrijving RSI
Als algemene beschrijving van RSI geeft de RSI-vereniging aan dat RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen is die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door zoals hierboven omschreven repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het instandhouden van RSI. RSI komt in veel beroepen voor.

Gamers
Nieuw binnen de sector van risicovolle groepen/beroepen blijken nu veel kinderen te zijn die veelvuldig spellen spelen achter een computer of op een telefoon of tablet. Zij maken vaak langdurig intensief gebruik van hun vingers bij het bedienen/spelen van het spel. Inmiddels is gebleken dat steeds mer jeugdigen klachten krijgen van gewrichten, nek, arm en schouders door stelselmatig verkeerd aangenomen houdingen.

Veel ouders willen nu de gamebranche aanspreken en vragen om bij games een bijsluiter/waarschuwing te voegen, of dit specifiek in games op te nemen, dat jeugdige spelers gewaarschuwd worden voor de langdurige en intensieve houdingen bij het spelen van een spel. De kans dat een kind op zeer jeugdige leeftijd RSI klachten oploopt door gamen is zeer groot. Daar is immers niemand bij gebaat; zeker niet de game-industrie!