Terug naar overzicht
± min

Weer meer patiënten overleden door medische fouten. Hoe komt dat?

Per dag overlijden in Nederlandse ziekenhuizen drie mensen door medische fouten. Van de duizend mensen die onnodig sterven, had een kwart ten minste nog een levensverwachting van meer dan vijf jaar. Wat zijn de oorzaken?

Medische fouten worden vaak gemaakt bij relatief eenvoudige ingrepen of ziektebeelden. Tussen half 2015 en half 2016 overleden 1.035 patiënten doordat er iets mis ging in het ziekenhuis. 67 meer vergeleken met de vorige meting vier jaar eerder.  Dat blijkt uit onderzoek in Nederlandse ziekenhuizen van gezondheidsinstituut Nivel en het EMGO+ instituut van het VU medisch centrum. Aan de meting ('Monitor Zorggerelateerde schade') namen 19 willekeurig geselecteerde ziekenhuizen deel. Het gaat om academische, topklinische en algemene ziekenhuizen. Uit het onderzoek blijkt dat het ontstaan van (letsel)schade vaak verschillende oorzaken heeft.

Leestip!
Veel medisch specialisten terughoudend in het melden van incidenten 

Welke oorzaken worden in het rapport genoemd?

Oorzaak 1: Klinisch handelen van zorgverleners
Volgens het gezondheidsinstituut liggen er verbetermogelijkheden op het gebied van diagnostiek en medicatieveiligheid. Denk aan het gebruik van antistollingsmiddelen en hoog-risico medicatie. Ook operatieve ingrepen, zoals de maag-darm chirurgie en de plaatsing van gewrichtsprotheses laten nog hogere risico's zien. Hierbij speelt het toepassen van (nieuwe) medische technologie een rol.

Oorzaak 2: De ziekenhuisorganisatie
Het gaat om zorggerelateerde schade die waarschijnlijk voorkomen had kunnen worden. Eerder was deze potentieel vermijdbare sterfte in ziekenhuizen gedaald. Dit had onder andere te maken met de invoering van het VMS veiligheidsprogramma.

Leestip!
Veel medisch specialisten terughoudend in het melden van incidenten 

Patiëntenfederatie Nederland noemt de ontwikkeling zorgwekkend. De federatie stelt: Het lijkt erop dat er te veel op routine wordt gewerkt, terwijl bij ingewikkelde medische handelingen veel secuurder wordt gewerkt.

Ziekenhuizen kunnen hun organisatie verbeteren op het gebied van:

  • het stimuleren van een proactieve veiligheidscultuur;
  • multidisciplinaire samenwerking in de hele zorgketen;
  • het betrekken van patiënten bij (behandel)beslissingen;
  • het ondersteunen van het aanpassings- en oplossingsvermogen van zorgverleners en organisatie.

Leestip!
Hogere medische claims in de zorg: is er sprake van een trend?

Verbeteringen
Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. Zo blijkt er de afgelopen jaren vooruitgang (lees: minder schade) te zijn geboekt op het gebied van:

  • het toepassen van infusen, katheters en verpleegkundige handelingen;
  • dossiervoering: deze is in de nieuwe elektronische patiëntendossiers vollediger geworden. Dit is een belangrijke voorwaarde voor veiligheid als patiënten door verschillende zorgverleners worden behandeld.

Een onafhankelijk onderzoek moet over enkele jaren laten zien of er voldoende vooruitgang wordt geboekt.

Leestip!
Wat te doen bij letselschade door een beroepsfout? 6 vragen over medische missers


Letselschade door medische blunder? Claim uw letselschade!

Het aantonen van aansprakelijkheid ziekenhuis of arts vergt veel geduld. Slachtoffers ervaren muren en drempels bij de bewijslastverdeling. Hebt u onverhoopt letselschade als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde diagnose, medicatie, behandeling of operatie opgelopen? En wilt u de zorgverlener aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies over letselschade claimen via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).