Terug naar overzicht
± min

Weerstand tegen consumentenvuurwerk groeit

Na brandweer, gemeenten, artsen SEH en oogartsen pleiten nu ook kinderartsen en plastisch chirurgen voor een vuurwerkverbod voor consumentenvuurwerk.

Het aantal organisaties dat tegen consumentenvuurwerk is, is gestegen van 11 naar 18. Allemaal zijn ze ervan overtuigd dat een verbod kan leiden tot minder letsel. De huidige viering van oud en nieuw staat volgens hen niet in verhouding tot de ernstige en vaak blijvende letsels, de materiële en immateriële schade, de handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast. De tegenstanders willen in plaats van consumentenvuurwerk grote professionele vuurwerkshows waar iedereen op een veilige manier naar kan kijken.

Legaal vuurwerk
In tegenstelling van wat je zou verwachten is niet alleen illegaal vuurwerk de grote boosdoener, maar met name door legaal vuurwerk. De verwondingen hebben bovendien grote impact op slachtoffers en gezinnen. Slachtoffers moeten soms meer dan 150 keer naar het ziekenhuis, voordat zij enigszins hersteld zijn. Er is tevens psychische schade en mensen kunnen hun werk niet meer doen. Dat het halveren van de afsteektijd weinig soelaas biedt, wordt bevestigd door oogartsen. Zij zagen de afgelopen jaarwisseling slechts een daling van 14 procent van het aantal oogletsels.

De letselslachtoffers in 2014:
574 slachtoffers van een vuurwerkongeval werden behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis.
210 mensen hadden oogletsel.
8 zijn blind aan één oog geworden.
1 persoon werd blind aan beide ogen.
8 mensen verloren een hand of liepen ander letsel op aan handen of andere ledematen.

Bron: Brandveilig.com


Heeft u letselschade opgelopen door vuurwerk? Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.