Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

WHO: Wereldwijd jaarlijks 7 miljoen doden door luchtvervuiling

9 op de 10 mensen worden wereldwijd getroffen door luchtvervuiling. De slachtoffers zijn vooral ouderen, mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling en stedelingen. Maar ook plattelandsbewoners lopen letselschade op. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op basis van nieuwe cijfers.

Feit 1: Luchtvervuiling treft vooral ouderen en (chronisch)zieken
Jaarlijks sterven 7 miljoen mensen wereldwijd door luchtvervuiling, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De slachtoffers zijn vooral ouderen en mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging, zoals hartpatiënten en mensen met een longaandoening. Het zijn verder vooral stedelingen die komen te overlijden. Maar ook plattelandsbewoners lopen letselschade op als gevolg van luchtvervuiling. Zij veroorzaken die vaak zelf, vooral door op open vuur te koken en te stoken. Volgens de WHO heeft 40 procent van de wereldbevolking geen toegang tot schone apparatuur om mee te koken en te verwarmen.

Feit 2: Oorzaak is vooral het inademen van vervuilde lucht
De WHO houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4.300 steden in 108 landen. In 2016 vielen er volgens de WHO 4,2 miljoen doden door het inademen van vervuilde lucht. Daarnaast stierven 3,8 miljoen mensen vanwege luchtvervuiling binnenshuis, bijvoorbeeld door het koken op een houtvuur bij slechte ventilatie. Dat deze twee getallen samen niet precies 7 miljoen vormen, klopt. De WHO geeft aan dat er een overlap is van een miljoen.

Leestip!
Gebrek aan kennis zorgt voor groot aantal koolmonoxidevergiftigingen

Feit 3: Luchtvervuiling is het ergst in Midden-Oosten, Midden-Afrika en Azië De luchtvervuiling is het ergst in het Midden-Oosten, Midden-Afrika en delen van Azie. De voornaamste bronnen zijn industrie, landbouw, transport en fossiele brandstoffen.

Feit 4: Fijnstof is de grootste boosdoener
Bijna 70 procent van het aantal verloren levensjaren door luchtvervuiling, komt door fijnstof. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Fijnstof is een containerbegrip: het bestaat uit allerlei zeer kleine deeltjes schadelijke stoffen. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de longen en het bloed kunnen doordringen en hoe schadelijker ze zijn voor de gezondheid. Fijnstof ontstaat vooral door het verbranden van fossiele brandstoffen.

Feit 5: Vervuilde lucht leidt tot allerlei ziektes
Fijnstof kan in je longen allerlei ziektes veroorzaken, zoals longkanker en longontsteking, maar ook hart- en vaatziekten. Volgens de WHO sterft 32 procent van de slachtoffers van luchtvervuiling aan de gevolgen van hartziekten. Ongeveer 1 op de 5 slachtoffers sterft aan de gevolgen van longontsteking en een vergelijkbaar deel aan een beroerte.

Leestip!
Luchtvaartmaatschappijen vrezen letselschade claims in de toekomst 

Feit 6: Luchtkwaliteit in Nederland is sterk verbeterd
In Nederland is de luchtkwaliteit de afgelopen kwart eeuw sterk verbeterd. Het RIVM doet al sinds 1992 metingen en zag de hoeveelheid fijnstof in de atmosfeer halveren. Dit heeft geleid tot eveneens ongeveer een halvering van het aantal slachtoffers: volgens het RIVM overleden begin jaren ’90 in Nederland ruim 3.000 inwoners voortijdig aan de gevolgen van blootstelling aan fijnstof. In 2013 waren dat er naar schatting nog 1.600.

Feit 7: In sommige landen neemt luchtvervuiling juist toe
Ook in grote delen van West-Europa en Noord-Amerika wordt de lucht steeds schoner. Ook China werkt aan verbetering van de luchtkwaliteit. Maar in veel delen van Azië, zoals bijvoorbeeld in India, neemt de luchtvervuiling toe. Dit komt door de groeiende industriële activiteit en het autoverkeer.

Feit 8: Meer maatregelen dan ooit
De WHO komt ook met een lichtpuntje: nog nooit hebben zoveel landen maatregelen getroffen om de uitstoot te beperken dan tegenwoordig. Zo is er bijvoorbeeld een project in India waarbij 37 miljoen mensen , toegang hebben gekregen tot een schonere manier om thuis te koken. Zij hebben nu een LPG-aansluiting.

Leestip!
Dieselrook leidt vaker tot longkanker

Bronnen: Volkskrant / NOS.nl

Wat doet luchtvervuiling tijdens de jaarwisseling?
Tijdens de jaarwisseling veroorzaakt vuurwerk in korte tijd een forse luchtverontreiniging met onder andere sterk verhoogde niveaus van fijn stof (PM10). In het eerste uur van de jaarwisseling van 2016 op 2017 lieten stedelijke meetpunten sterk verhoogde concentratiewaarden van fijn stof zien. Day is erg ongezond. In grote steden is de luchtverontreiniging in de eerste uren van het nieuwe jaar gemiddeld achttien keer zo hoog als op een gewone dag. Dat is twaalf keer boven de wettelijke norm. Op elke andere dag zou voor zo’n situatie de hoogste alarmfase van kracht zijn en iedereen ten strengste worden ontraden zich buiten de deur te begeven.
De lucht die we inademen in Nederland, is op de meeste plekken ongezond. Hoe ongezond, dat kunt u checken met uw mobiele telefoon op longfonds.nl/gezondelucht

Letselschade door luchtvervuiling?
Bel gratis onze helpdesk op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Wij beantwoorden vrijblijvend uw vragen en het inschakelen van juridische hulp. Buiten openingstijden kan u uw vraag stellen via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.