Terug naar overzicht
± min

Wie is aansprakelijk bij letselschade door vallen van afstapje?

Een vrouw heeft letselschade opgelopen na het vallen van van een afstapje voor de deur van een broodjeszaak. De Rechtbank stelt de gemeente aansprakelijk. Waarom?

Bij het verlaten van een broodjeszaak ziet een vrouw de afstap niet goed. Ze valt en loopt letsel op. De broodjeszaak kan uitsluitend worden bereikt via een op/afstap naar binnen. Bij regenachtig weer en schemer (wat aan de orde was) ziet de vrouw de afstap niet. In een deelgeschil heeft de Rechtbank bepaald dat de gemeente aansprakelijk is.

Waarom is de gemeente aansprakelijk voor letselschade?
Er zou sprake zijn van een 'gebrekkige opstal’. De opstal is een traptrede met een 1,5 centimeter brede inkeping op de bovenkant. Die inkeping is bedoeld om bezoekers te waarschuwen voor het aankomende hoogteverschil. Uit foto’s blijkt dat deze inkeping bij slecht weer niet goed te zien is, omdat het kleurverschil tussen de verhoging, de traptreden en het lager gelegen trottoir aanzienlijk vermindert indien de traptreden nat worden. De rechtbank stelt de gemeente aansprakelijk omdat:

  • Niet iedereen bekend is met deze situatie ter plaatse.
  • De aanvankelijk getroffen veiligheidsmaatregel - een donker gemarkeerde inkeping van 3 centimeter - onvoldoende was om de veiligheid te verbeteren.
  • De gemeente er niet automatisch vanuit mag gaan dat iedereen even oplettend is.
  • De gemeente bezwaren had om veiligheidsmaatregelen te treffen.
  • De wegbeheerder (de gemeente dus) de plicht heeft ervoor te zorgen dat de toestand van de weg de veiligheid van personen en zaken niet in gevaar brengt. Deze verplichting is verwoord als risicoaansprakelijkheid.

Heeft de gemeente na het ongeval maatregelen genomen?
Ja, de gemeente heeft na het ongeval een witte markering op de traptreden aangebracht. Dit was een relatief eenvoudige veilgheidsmaatregel. Dit maakt mede dat de kantonrechter van oordeel is dat de gemeente Venray op grond van artikel 6:174 BW aansprakelijk is voor de schade die het slachtoffer bij het ongeval heeft opgelopen.

Wat is (uiteindelijk) de uitspraak van de rechter over vallen door afstapje?
De kantonrechter verklaart voor recht dat de gemeente aansprakelijk is voor het ongeval geleden schade. De gemeente Venray wordt veroordeeld tot betaling van de kosten als bedoeld in artikel 1019aa Rv, tot op heden begroot op € 3.606,14.

Tips!
Kijk hier voor de gehele uitspraak en hier voor meer letselschade-voorbeelden

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over Letselschade(bedragen), het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.