Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Ziekenhuizen die PIP implantaten inbrachten bij letselschade slachtoffers, moeten de hersteloperaties zelf bekostigen!

De Nederlandse zorgverzekeraars, die verenigd zijn in de ZN (Zorgverzekeraars Nederland), gaan schadeclaims indienen bij de ziekenhuizen en (privé-)klinieken (de zogenoemde ZBC's Zelfstandige Behandel Centra) die ondeugdelijke PIP-implantaten hebben ingebracht bij de inmiddels vele letselschade slachtoffers. De ZN zonden de ziekenhuizen en ZBC's onlangs een inhoudelijke brief hieromtrent.

De zorgverzekeraars zeggen ook niet anders te kunnen. Immers al haar verzekerden betalen premie en deze verzekerden mogen natuurlijk niet voor de kosten opdraaien van verkeerde operaties. De fabrikant zou in beginsel kunnen worden aangesproken voor het leveren van een verkeerd product, maar deze is inmiddels failliet. Daar valt inmiddels niets meer te halen. De ZBC's en ziekenhuizen ontkomen niet aan haar aansprakelijkheid, omdat zij operaties heeft uitgevoerd met ondeugdelijke producten. Wellicht wist zij ten tijde van het inbrengen van de PIP implantaten niet dat deze ondeugdelijk waren, maar zij blijft immers verantwoordelijk voor de kwaliteit van de behandeling.

In totaal zijn 30 ziekenhuizen en ZBC's aangeschreven op wie de kosten van de hersteloperaties van de letselschade slachtoffers wordt verhaald. De betreffende instellingen zijn verzameld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de zorgverzekeraars. Men heeft kunnen achterhalen dat ruim 1900 PIP proteses zijn ingebracht bij vrouwen in de jaren 2001 tot 2010.

Zoals inmiddels bij vrijwel iedereen bekend is, is uit onderzoek gebleken dat de kans bestaat dat PIP-implantaten gaan lekken of scheuren. De IGZ heeft daarom vrouwen met PIP-implantaten geadviseerd om de implantaten te laten verwijderen en eventueel te vervangen. Vanwege de acute noodzaak van de hersteloperaties hebben zorgverzekeraars unaniem besloten om alle behandelingen te vergoeden, ongeacht of het destijds van cosmetische of medisch noodzakelijke aard was.

Voor de letselschade slachtoffers heerst er geen angst voor onbetaald gebleven kosten. Immers de hersteloperaties worden door alle zorgverzekeraars betaald en zullen niet ten laste van de premiebetalers worden gebracht. Ook overige kosten, welke verbonden zijn aan de operaties met PIP implantaten, zullen worden verhaald. Denk hierbij aan voorbesprekingen met de arts voor een operatie en nabehandelingen. De kans dat de ziekenhuizen op haar beurt de schade zelf gaan betalen, is klein. Immers de ziekenhuizen zijn op haar beurt ook weer verzekerd en zullen eventuele claims neerleggen bij haar aansprakelijkheidsverzekeraars.