Terug naar overzicht
± min

Zo voorkomt u letselschade door barbecue

Barbecueweer! Maar pas op. Niet alleen uw spullen kunnen tijdens het barbequen schade oplopen. U of iemand anders kan ook letselschade als gevolg van brandwonden oplopen. 5 tips om letselschade te voorkomen.

#1 Check uw barbecue
Gaat u een barbecue kopen? Zorg dan dat u er een kiest die stevig op zijn poten staat.

#2 Kies voor een vlakke ondergrond – niet op de grond!
Plaats uw barbecue op een goede, stevige, vlakke ondergrond en op sta- of tafelhoogte. Dus niet op de grond! Kampeert u? Zet de barbecue ver genoeg van de tent of luifel van de caravan en barbecue niet onder een afdak of te dicht bij houten hekjes, overhangende bomen en klimplanten. Soms is het moeilijk om een windvrij plekje te vinden, maar dat is wel de veiligste plek voor de barbecue, want vonken waaien makkelijk over. Verplaats nooit een nog warme barbecue.

#3 Gebruik nooit spiritus, benzine of petroleum als aanmaakmiddel
Deze zijn zeer licht ontvlambaar. Gebruik dus aanmaakblokjes. Plaats een laag houtskool of briketten en leg daarop één of meer aanmaakblokjes, bedek de aanmaakblokjes vervolgens weer met wat houtskool of -briketten en neem de tijd, reken op minstens een half uur. Briketten (geperst houtskool) branden langer en gelijkmatiger dan gewoon
Steek de barbecue aan met een lange lucifer. Blaas niet in he vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.

Klaar met barbequen? Dek de houtskool met een laag zand af. Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg ervoor dat alles goed dooft.

#4 Barbequen op gas? Controleer dan:

>de datum op de gasfles en de aanschafdatum van de drukregelaar van de gasfles. Deze moet u om de 5 jaar vervangen.
>de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop). Vervang de gasslang na 2 jaar. Zorg voor een goede slangverbinding, gebruik slangtule en slangklemmen.
>de ondergrond. Zet de gasfles rechtop naast de barbecue en zorg dat hij niet kan omvallen.
>haal het deksel van de barbecue, voordat u de barbecue aansteekt.
>steek de barbecue aan op het moment dat het gas wordt opengedraaid.

Klaar met barbequen?
Draai de gaskraan dicht en zet de warmtestand uit. Bewaar een gasbarbecue buiten, bij een eventueel lek zal het gas wegwaaien en niet ophopen zoals binnen gebeurt. Een gasfles die is gaan roesten, lekken of andere duidelijke schades vertoont, mag niet worden bijgevuld.

#5 Elektrisch barbecuen? Controleer dan: 

>het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
>het snoer van de barbecue. Die moet zo zijn neergelegd dat het van de warmtebron afloopt. Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen in verband met struikelgevaar.
>het weer: Zet nooit een elektrische barbecue in de buurt van water en pas op met regen

Klaar met barbecuen? Haal de stekker uit het stopcontact.

Raakt er iemand gewond dan is er sprake van letselschade. Uw zorgverzekering vergoedt de noodzakelijke medische zorg. Is er blijvend letselschade? Dan kijkt de verzekeraar wie schuldig is aan het ongeluk. Als u dat bent, vergoedt uw aansprakelijkheidsverzekering deze kosten voor uw gast(en). Heeft u onverhoopt brandwonden opgelopen tijdens het barbecuen en wilt u meer informatie over letselschade ? Vraag vrijblijvend advies via onze LetselHelpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).

Bron: Veiligheid.nl

 

Lees ook:

Warme weer leidt tot 41 gevallen van letselschade