Terug naar overzicht
± 0 min

Gebrekkige munitiedepots bracht omwonenden en medewerkers Defensie in gevaar

De veiligheid van munitiedepots van Defensie was jarenlang niet op orde. Hierdoor liepen omwonenden en medewerkers onnodig kans op letselschade. Meer in 7 vragen en antwoorden.

Wat is er aan de hand?
Defensie had de veiligheid van munitiedepots jarenlang niet op orde. Hierdoor was er een verhoogd risico dat de munitie kon ontploffen, bijvoorbeeld door blikseminslag. Dit had ernstig letsel tot gevolg kunnen hebben voor zowel personeel als omwonenden. Dit blijkt uit interne documenten van defensie en de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), waar de Volkskrant inzicht in kreeg nadat zij een beroep hadden gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Wat was er mis met de munitiedepots van Defensie?
Bij controle van dertien munitiedepots constateerde de Inspectie SZW in totaal 89 tekortkomingen. In bijvoorbeeld Pesse, ’t Harde en op de vliegbases Volkel en Woensdrecht was de munitie verkeerd opgeslagen of ontbraken er waarschuwingsborden. In de munitiedepots van Veenhuizen, Staphorst en Ruinen liet de inspectie het werk zelfs tijdelijk stilleggen omdat er ‘direct gevaar’ dreigde voor militairen en ander personeel.

Wat doet de Inspectie wanneer zij onveiligheid constateren?
Defensie is sinds 2015 acht keer beboet door de Inspectie SZW, waarvan één keer vanwege onveiligheid bij een munitiedepot. Op het complex in Staphorst was geen goede bliksembeveiligingsinstallatie. De boete daarvoor was 4.500 euro. Het ministerie van Defensie zegt nog niet te weten of het tegen de boete in beroep gaat. De inspectie meldt dat op alle depots de bliksembeveiliging inmiddels voldoende is, behalve in Veenhuizen.

Wat vindt Defensie zelf van het probleem?
Uit de documenten blijkt dat defensie zelf bezorgd is over de veiligheid van munitiedepots. In een nota van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) uit september 2017 staat: “Naast dat deze tekortkomingen slecht zijn voor het professionele imago van defensie, kan de DMO hierdoor ook zijn medewerkers geen veilige werkomgeving bieden en is er kans op milieuschade of verhoogde risico's voor omwonenden.”

Staat veiligheid dan wel hoog op de agenda bij Defensie?
In een reactie aan de Volkskrant zegt defensie dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft. “Dagelijks werken honderden veiligheidsmedewerkers en -inspecteurs bij Defensie om een zo veilig mogelijke werkomgeving te creëren. (...) Inspecties en controles worden, ook door defensie zelf, juist uitgevoerd om onvolkomenheden aan het daglicht te brengen en hier gepaste maatregelen op te nemen”, staat in een verklaring. Volgens defensie is het overgrote deel van de geconstateerde tekortkomingen inmiddels opgelost.

Heeft Defensie een verklaring voor de tekortkomingen?
Defensie benadrukt verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van de munitiecomplexen, terwijl deze worden onderhouden door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het RVB beheert ook andere overheidsgebouwen, zoals gevangenissen, rechtbanken, paleizen en musea. Door die taakverdeling kan het oplossen van acute problemen 'soms langer duren', erkent Defensie. Zo was Defensie niet in staat de bliksem- en overspanningsbeveiliging in Veenhuizen binnen vijf dagen in orde te maken, zoals de inspectie eiste. Volgens Defensie moet het project worden aanbesteed en kunnen de herstelwerkzaamheden niet voor 1 oktober 2018 zijn afgerond.

Zijn er al eerder problemen geweest?
De laatste jaren is Defensie vaker tekortgeschoten wat betreft de veiligheid van het eigen personeel. Zo kwam in maart 2016 een sergeant om tijdens een schietoefening op een niet-gekeurde schietbaan in Ossendrecht. Vier maanden later stierven twee soldaten toen in Mali een ondeugdelijke mortiergranaat bij een oefening ontplofte. Een derde militair raakte zwaargewond. Een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over dit mortierongeluk leidde toen tot het vertrek van minister Hennis van Defensie. Verder meldde de Telegraaf vorige maand dat bij twee incidenten op de schietbaan de Harskamp en in 't Harde in 2014 en 2017 twee militairen zwaargewond raakten nadat ze onvoorzichtig met wapens of munitie waren omgesprongen. De Inspectie SZW legde voor beide ongevallen zware geldboetes op.

Meer lezen over letselschade in relatie tot dit onderwerp:

Bronnen: Volkskrant / NOS

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over smartengeld voorbeelden, het claimen van smartengeld of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.