Terug naar overzicht
± min

Letselschade na darmziekte prematuren mogelijk te voorkomen

Onderzoekers van het VUmc hebben een apparaat ontwikkeld dat de ernstige ziekte necrotiserende enterocolitis (NEC) bij te vroeg geboren kinderen in een vroeg stadium kan opsporen. Hierdoor nemen de risico’s op overlijden niet alleen af, ook zullen de kinderen die het overleven in hun verdere leven mogelijk minder kans lopen op letselschade.

De eNose, ontwikkeld door onderzoekers van het VUmc kan op basis van de geur van ontlasting voorspellen dat de ziekte zich binnen enkele dagen ontwikkelt. NEC wordt momenteel pas herkend als het kindje al erg ziek is; dit is erg ongunstig voor de prognose. Bij ongeveer 10 procent van de zeer vroeg geboren kindjes (zwangerschapsduur korter dan 28 weken) komt de ziekte NEC voor waaraan tot 30 procent van de patiëntjes overlijdt.

Levenslang letselschade
NEC is een ernstige ontsteking van de darm als gevolg van onrijpheid door vroeggeboorte. Kinderen die de ziekte overleven, ondervinden vaak levenslang letselschade als ontwikkelingsstoornissen en afhankelijkheid van voeding via de bloedbaan. Door het nieuwe apparaat, ‘de eNose’ (een elektronische ‘neus’) kunnen artsen in een vroeg stadium ingrijpen zodat de kans op overleving toeneemt en letselschade als gevolg van de ziekte afneemt. Helaas is het zover nog niet. Momenteel richt vervolgonderzoek zich nu onder andere op de vraag wat de beste therapeutische interventie is zodra bekend is dat een kind binnen enkele dagen deze ziekte gaat ontwikkelen. De eerste belangrijke stap is gezet, maar nauwkeurigheid staat voorop, dus het zal nog wel enkele jaren duren voordat de eNose op de couveuseafdeling gebruikt kan worden.