Terug naar overzicht
± min

Zorgfraude raakt ook de letselschade branche

Wij publiceerden deze week al een uitgebreid artikel over de fraude die blijkbaar op grote schaal plaatsvindt binnen de zorgsector. Door het frauduleuze declaratiegedrag van ziekenhuizen, therapeuten en psychologen, worden de zorgverzekeraars in eerste instantie benadeeld. Vervolgens wordt de hoogte van de uitgekeerde zorgkosten, middels het ophogen van de zorgpremie, weer teruggehaald bij de verzekerden. Hieronder vallen natuurlijk ook mensen die door opgelopen letsel een beroep moeten doen op een ziekenhuis, arts, therapeut of psycholoog. Doordat vaak niet alle zorgkosten worden vergoed door een zorgverzekeraar, betaalt, middels eigen risico's of eigen bijdragen, een letselschade slachtoffer dus mee aan de fraude. Is er een aansprakelijke verzekeraar op wie de letselschade kan worden verhaald, dan zal deze de kosten moeten dragen.

In totaal betalen in Nederland circa 13 miljoen mensen premie aan zorgverzekeraars. Indien we uitgaan van het inmiddels ingeschatte fraudebedrag in de zorg van 4 miljard euro, dan zou dit betekenen dat iedere premiebetaler jaarlijks € 300,00 te veel aan premie heeft betaald. Het letselschade slachtoffer wordt voor de tweede keer het slachtoffer, maar nu van de zikenehuizen, artsen, fysiotherapeuten en psychologen zelf. We kunnen dan praten over secundaire victimisatie.

Hoogleraar gezondheidseconomie van de Universiteit Maastricht, Wim Groot, vindt dat we jaren lang naïef zijn geweest en dat de taboe om fraude aan te pakken moet worden doorbroken. In Nederland twijfelde niemand aan de integriteit van de zorgprofessionals. Bij onze Oosterburen blijken jaarlijks enkele honderden zorgprofessionals voor fraude opgepakt te worden. Daar is de afkeer van onderzoeksfraude binnen deze groep geen taboe meer.

We kunnen wel stellen dat ook de zorgverzekeraars jaren lang boter op hun hoofd hebben gehad. Letselschade slachtoffers kunnen niet anders dan thans toezien hoe zorgprofessionals hun zakken vullen voor werkzaamheden die niet of slechts gedeeltelijk zijn verricht. een bedrag van € 1.000,00 voor slechts één röntgenfoto is geen uitzondering gebleken. Nederlanders en zeker veel letselschade slachtoffers die natuurlijk veel met de zorgsector van doen hebben, zjn de exorbitante rekeningen beu en roepen om actie. Het gevolg zal nu zijn dat strengere controles gaan plaatsvinden, zo liet de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland aan ons als redactie weten.

De zorgtak van Achmea blijkt inmiddels beslag gelegd te hebben bij het Medisch Centrum Rhijnauwen te Bunnik. Het bedrijf moet enkele tonnen in euro's terugbetalen aan Achmea op last van de rechtbank Utrecht. Het bedrijf heeft laboratoriumonderzoeken gedeclareerd die niet of slechts gedeeltelijk zijn verricht. Achmea eist inmiddels meer; namelijk 1,4 miljoen euro terug. Achmea heeft zelfs beslag laten leggen op de eigendommen van dit medisch centrum waar ook letselschade slachtoffers werden geholpen. Er wordt niet uitgesloten dat meerdere medische centra en ziekenhuizen ook aangepaakt zullen worden.