Terug naar overzicht
± min

Ik heb letselschade door een val op mijn werk. Is mijn werkgever aansprakelijk?

Werknemers die letselschade oplopen als gevolg van een val op het werk, kunnen hun baas mogelijk aansprakelijk stellen voor de geleden letselschade. Maar let op: de aard en omstandigheden van de val zijn hierin wel bepalend.

Een voorbeeld: Een medewerker die vanuit het bedrijfsrestaurant met een tray bekers jus d’ orange de hoofdtrap op loopt, struikelt. Hij kan zichzelf staande houden, maar de tray met bekers jus d’orange valt op de grond. Hij raapt de tray en kartonnen bekers op, zet deze in het bedrijfsrestaurant neer en loopt direct door naar het toilet om de gele vlekken in zijn overhemd uit te spoelen. De plas met jus d’orange onderaan de trap blijft liggen. Niemand anders merkt de besmeurde vloer op, dus een melding wordt niet gedaan. Was dat wel het geval geweest, dan werd zo’n plas onmiddellijk opgeruimd. In de tussentijd glijdt een collega uit over de jus d’orange. Die breekt daarbij zijn pols en kampt met letsel aan zijn schouder.

Kan het slachtoffer zijn werkgever aansprakelijk stellen voor de letselschade die hij opliep?
Jazeker. De werkgever is immers aansprakelijk voor een schone werkvloer. Is die vloer niet schoon waardoor een werknemer valt en letselschade oploopt, is de werkgever aansprakelijk. Ook wanneer zoals in deze complexe situatie - één van zijn andere werknemers de rommel heeft veroorzaakt en geen maatregelen heeft getroffen waardoor een collega in de (korte) tussentijd ten val kwam.

Is hier sprake van eigen schuld dikke bult?
Nee, van eigen schuld van het slachtoffer is geen sprake. Immers, hij mocht er op vertrouwen dat hij normaal op de trap of gang in het gebouw kon lopen zonder zich zorgen te moeten maken over een vloer die weleens spekglad zou kunnen zijn.

Valt de collega-werknemer die de gevaarlijke situatie veroorzaakte, iets te verwijten?
Ja, hem valt als ‘veroorzaker is van de gladde vloer’, veel te verwijten. Hij had zich niet eerst druk om zijn kleding moeten maken, maar de boel direct moeten opruimen of de gladde vloer moeten afschermen. Dat heeft hij niet gedaan en daarom heeft hij fout gehandeld. En voor fouten van de werknemer waardoor letselschade aan derden ontstaat, is de werkgever weer aansprakelijk (risicoaansprakelijkheid).

Wie moet de letselschade uiteindelijk vergoeden?
De werkgever moet alsnog de schade vergoeden, omdat hij aansprakelijk is. Niet omdat hij in dit specifieke iets heeft nagelaten en daardoor zijn zorgplicht heeft geschonden, maar omdat hij nu eenmaal aansprakelijk te houden is voor fouten van één van zijn werknemers.

Hebt u onverhoopt letselschade tijdens het werk opgelopen? En wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).