Terug naar overzicht
± min

1 op de 7 sadomasochisten loopt letselschade op

Een op de zeven mensen die aan sadomasochisme (sm) doet, bezoekt na afloop wel eens de dokter vanwege opgelopen letselschade. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Onder leiding van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) werden zeshonderd mensen onderzocht die een profiel hadden aangemaakt op sites voor sm (seksuele spelletjes spelen met bijvoorbeeld touw of zweep) en bondage. Bijna een kwart van de respondenten heeft te maken gehad met misstanden met letselschade tot gevolg. Vaak gaat het om het overtreden van gemaakte ‘spelregels’.

Geen blijvend letsel overhouden

Sm gaat vaak gepaard met bondage door middel van touw, tape, leer en werktuigen. Bij sm is vertrouwen zéér belangrijk omdat men, in sommige gevallen, geen zeggenschap meer heeft over wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Het belangrijkst is dat alles geheel vrijwillig gebeurt. Een goede meester (sadist) houdt zich zelf in de hand en weet duidelijk waar de grenzen liggen. Hij of zij neemt alle verantwoordelijkheid voor de gezondheid van zijn onderdaan (de masochist) en zorgt dat deze geen blijvende letselschade overhoudt aan het spel.

Strafrechtelijk vervolg
Het onderzoek is voor Opstelten geen aanleiding tot beleidswijziging. Dat mensen naar de dokter gaan vanwege letselschade, hoeft volgens hem niet per se te betekenen dat er sprake is van een misstand. Wel wil hij bij de politie de achtergrondkennis over het verschijnsel vergroten om misstanden beter te kunnen beoordelen. In de politiesystemen zijn van 2010 tot begin vorig jaar 27 sm-gerelateerde zaken te vinden, waarvan vijftien aangiften. Elf zaken kregen een strafrechtelijk vervolg, blijkt verder uit het onderzoek. Bewijs is vaak moeilijk rond te krijgen. In Nederland zijn geen speciale zorgvoorzieningen voor letselschade slachtoffers van misstanden bij sm.
Bijna de helft van de Nederlanders (48%) heeft weleens geëxperimenteerd met sm blijkt uit een enquête van een casual datingsite onder meer dan 40.000 mensen uit tien Europese landen en Brazilië. Nederland telt tussen de 5.000 en 10.000 actieve sm-beoefenaren.