Terug naar overzicht
± 0 min

125 claims voor (letsel) schadevergoeding door defect contactslot GM

Een defect contactslot bij de auto’s van het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft tot nu toe geleid tot 125 claims voor (letsel) schadevergoedingen in verband met de dodelijke ongevallen die het defect tot op heden hebben veroorzaakt.

De problemen met het autoslot kunnen ertoe leiden dat de auto – als de sleutelbos te zwaar is – weer terugspringt in de uitstand. Daardoor kan de motor uitvallen, de versnellingsbak vastlopen en kunnen de airbags dienst weigeren. Het contactslot heeft hierdoor ongevallen veroorzaakt met ernstige letselschade en/of dodelijke afloop. GM spreekt van 'as many as 13 deaths and 31 crashes', de National Highway and Traffic Safety Administration (NHTSA) - de Amerikaanse verkeersveiligheidswaakhond - noemt aantallen van 303 doden. GM doet dit op zijn beurt af als 'pure speculatie'. Vanwege het defecte contactslot riep GM afgelopen tijd vele miljoenen auto’s terug.

Totaal 445 claims binnen
Volgens advocaat Kenneth Feinberg zal GM 19 gevallen compensatie betalen aan de nabestaanden van de slachtoffers, de andere zaken worden nog verder onderzocht. Eerder wilde GM in 13 gevallen een vergoeding betalen. In totaal zijn nu 445 claims voor compensatie binnengekomen in verband met de zaak. Advocaat Feinberg verwacht dat het aantal ongelukken met dodelijke afloop als gevolg van het defect nog verder zal stijgen.

Meer dan 400 miljoen euro (letsel)schadevergoeding
Het autoconcern maakte in juli bekend 400 miljoen dollar te reserveren om slachtoffers te compenseren. GM houdt er rekening mee dat dit bedrag nog verder zal oplopen tot 600 miljoen dollar.