Terug naar overzicht
± min

Aantal verkeersdoden in 2010 gedaald.

Het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) maakte onlangs bekend dat uit haar onderzoeksgegevens blijkt dat in 2010 vergeleken met het jaar ervoor het aantal verkeersdoden, wederom is gedaald. In 2009 waren nog 720 doden in het verkeer te betreuren. In 2010 is dat aantal gedaald naar 640. Vooral onder de jongeren is het aantal doden gedaald met maar liefst 26%.

Het aantal letselschade slachtoffers is daarentegen weer gestegen. Met name onder de fietsers. Dit zou komen door te volle fietspaden zodat fietsers op elkaar botsen. Ongevallen met de fiets versus auto is nauwelijks gestegen.

Overigens liggen de door het CBS gepubliceerde cijfers onder vuur. Diverse organisaties, waaronder Veilig Verkeer Nederland, geven aan dat CBS zich baseert op politie registraties. En juist die instantie schijnt de registratie niet zorgvuldig te doen.

De minister van infrastructuur Schulz van Haegen wijst de kritiek af. Volgens haar zouden de cijfers van het CBS wél kloppen. Zij heeft de cijfers van het CBS afgezet tegen die van Gemeentelijke Basis Administratie, waar alle Nederlanders die overlijden in het verkeer worden geregistreerd.