Terug naar overzicht
± min

Alcoholslot dé oplossing tegen alcoholmisbruik in het verkeer!?

Voor zoever ons thans bekend is, zijn in 284 auto's alcoholsloten ingebouwd. Met circa 203 van de auto's wordt ook dagelijks gereden. Er zouden zich 414 mensen die regelmatig een motorvoertuig besturen, hebben aangemeld voor het motivatieprogramma ASP van het CBR. Aldus het CBR is bij 1735 mensen een alcoholslot opgelegd, hetgeen betekent dat zij uitsluitend nog aan het verkeer mogen deelnemen als automobilist als de auto waarin zij rijden een alcoholslot heeft.

Maximaal Promillage Alcohol:
Wie sinds 1 december 2011 in de auto betrapt wordt met een alcoholpromillage van 1,3 of hoger, loopt het risico een zogenaamd alcoholslot opgelegd te krijgen. De wetgever gaat zelfs zover dat voor beginnende bestuurders van een motorvoertuig een nog lagere grens bestaat van een maximaal alcoholpromillage van 1. Wie dan bij herhaling betrapt wordt met een hoger promillage is dan al de klos bij 0,8 promille.

Duur alcoholslot:
De bestuurders die een alcoholslot opgelegd hebben gekregen, moeten minimaal twee jaar met het alcoholslot rijden en verplicht meedoen aan een motivatieprogramma. Dat is wel een cursus van drie dagen waarin automobilisten ‘leren een scheiding te maken tussen het gebruik van alcohol en het besturen van een motorrijtuig’. De cursus moeten de deelnemers zelf volledig uit eigen middelen betalen!

Doden door Alcohol:
Deelnemende cursisten maken er kennis mee dat juist bestuurders van een motorvoertuig met een alcoholpromillage boven de 1,3 slechts één vijfde uitmaken van alle overtreders, maar wél verantwoordelijk zijn voor 80% van alle alcoholdoden.  Als het gaat om een leaseauto dan kan het apparaat ook daarin gebouwd worden. Dat geldt niet voor vrachtauto’s en bussen.   Wie weigert mee te doen aan het ASP raakt zijn rijbewijs kwijt en kan pas na vijf jaar een nieuwe aanvragen. Om dat te krijgen, moet hij alsnog meedoen aan het ASP.

Hoe werkt een alcoholslot?
Om een auto met alcoholslot te kunnen starten moet de bestuurder via een buisje in het apparaat blazen. Blaast hij boven de 0,2 promille, dan start de auto niet. Ook tijdens het rijden moet men blazen. Doe je dat niet of blaas je boven de 0,2 promille, dan slaat de auto af. Wel heb je voldoende tijd om een stopplek te vinden, meldt Metro. De totale kosten voor het ASP komen op ongeveer op 4000 euro voor de twee jaar dat men aan het ASP moet meedoen.