Terug naar overzicht
± min

Alcoholslot kan leiden tot ongelukken met letselschade

Het alcoholslot kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties met als gevolg letselschade. Een auto met alcoholslot viel onlangs midden op de snelweg uit toen de accu van de alcoholmeter leeg was.

Op dat moment reed de bestuurder 120 kilometer per uur. Vervolgens rolde het voertuig langzaam verder, tussen het drukke verkeer. De bestuurder kon de motor niet meteen herstarten; eerst moest het alcoholslot opnieuw laden, daarna kon hij pas weer blazen in het apparaat en de auto opnieuw starten. Inmiddels was de snelheid tot net boven de 50 gezakt, meldt de NOS. Sturen en remmen ging ook zwaar, omdat de stuur- en rembekrachtiging waren uitgevallen. De bestuurder zegt dat dit niet de eerste keer was dat zijn auto tijdens het rijden uitviel. Op die manier kan het alcoholslot tot ongevallen leiden met ernstige letselschade tot gevolg.

Streep door alcoholslot
Het CBR neemt het incident serieus en heeft contact gehad met het bedrijf Draeger, de producent van het alcoholslot, en met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), dat de apparaten keurt. Het is niet bekend wanneer duidelijk is wat er precies is misgegaan.
In Nederland rijden een paar duizend mensen rond met een alcoholslot in hun auto. Ze moeten voor vertrek blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet.
De Raad van State zette in maart een streep door het alcoholslot. Volgens de hoogste bestuursrechter is er te weinig ruimte om naar individuele gevolgen voor automobilisten te kijken. Daarnaast had de Hoge Raad een dag daarvoor al bepaald dat iemand die een alcoholslot moet laten bouwen, niet ook nog eens voor de rechter kan worden gesleept. Dat geldt echter alleen voor nieuwe gevallen. Wie al een alcoholslot had, houdt dat. Bovendien werkt het kabinet aan een plan om het alcoholslot toch mogelijk te maken.