Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

App verbetert kwaliteit ongevallenregistratie

De kwaliteit van de verkeersongevallenregistratie moet drastisch omhoog en fietsongevallen moeten nauwkeuriger worden geregistreerd. Met de app en website MobielSchadeMelden wordt een meer efficiënte ongevallenregistratie en betrouwbare ongevallenanalyse gestimuleerd.

Wat biedt de nieuwe app, wie zijn de makers en wat zijn de voordelen voor gebruikers?

Wat de aanleiding is:
Op dit moment worden ongevallen vaak alleen geregistreerd als fietsers in het ziekenhuis belanden of overlijden bij een ongeval. Mede daarom zijn politie, het Verbond van Verzekeraars en VIA het project STAR gestart om te komen tot een efficiënte ongevallenregistratie voor een betrouwbare ongevallenanalyse. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat de ongevallenregistratie zo weer op het oude niveau is teruggebracht is de verwachting.

Wat de app biedt:
Automatisch aangevulde gegevens, geen gedoe meer met tekeningen. En ook bruikbaar voor schademeldingen met fietsers en voetgangers.

Wie de makers zijn:
De app is gemaakt in een samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars, Politie en verkeerskundig ict-bureau VIA. Zij hopen met de app te komen tot een efficiënte ongevallenregistratie voor een betrouwbare ongevallenanalyse.

Wat de voordelen zijn voor gebruikers:
De app maakt het  voor gebruikers eenvoudiger en sneller om schade te kunnen melden. Daarnaast is het mogelijk om alle soorten aanrijdingen te registreren. Zo kunnen nu ook fietsers en voetgangers schade melden en kan er melding worden gemaakt van gewonden.

Hoe de app werkt:
Weggebruikers kunnen zelf via de app en website MobielSchadeMelden de gegevens invoeren en doorgeven. Deze gegevens worden gecombineerd met andere informatie over ongevallen, zoals informatie afkomstig van de politie zelf.

Bron: Fietsberaad.nl