Terug naar overzicht
± min

Aspirine na TIA vermindert kans op ernstige beroerte

Mensen met eenTIA of lichte beroerte zouden direct na de eerste symptomen aspirine moeten innemen. Hiermee kunnen ze ernstig letsel aanzienlijk verminderen. Dit heeft een internationaal onderzoeksteam, waaronder het UMC Utrecht, in de Lancet gepubliceerd. 

Wanneer mensen met op beroerte lijkende symptomen (een scheve mond, verwarde spraak, lamme arm) onmiddellijk worden behandeld, zal het risico van een ernstige beroerte in de dagen erna aanzienlijk worden verkleind. Op dit moment wordt aspirine al gegeven aan patiënten die zijn getroffen door een beroerte of TIA (miniberoerte) om nieuwe beroertes te voorkomen. Het risico van nieuwe beroertes met wordt hiermee met ongeveer 15 procent verminderd.

1.000 maal groter

Het risico van een ernstige beroerte is na een TIA of lichte beroerte zo’n 1.000 maal groter dan normaal. Met name in de eerste paar dagen. In eerder onderzoek werd al aangetoond dat onmiddellijke behandeling met een cocktail van verschillende medicijnen het risico van een beroerte in de eerste week van ongeveer 10 tot ongeveer 2 procent kon verminderen. Toen was echter nog niet duidelijk welk bestanddeel van de cocktail daarbij het belangrijkste was. Een van de behandelingen betrof aspirine. Van aspirine is bekend dat het voordeel bij het voorkomen van beroertes op de lange termijn relatief klein is, maar op de korte termijn blijken de voordelen veel groter. Uit individuele patiëntgegevens van in totaal 56.000 mensen (uit verschillende onderzoeken), blijkt dat aspirine het vroege risico van een dodelijke of tot invaliditeit leidende beroerte met zo’n 70-80 procent te verminderen gedurende de eerste paar dagen en weken.

Mond, spraak, arm
De bevindingen sluiten goed aan bij de lopende publiciteitscampagne van de Nederlandse Hartstichting: ‘Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm!’. Belangrijk is dat patiënten die vermoedelijk een TIA of lichte beroerte hebben (gehad), direct aspirine innemen. Daarnaast moet de patiënt snel worden beoordeeld door een neuroloog.

Bron: Medicalfacts