Terug naar overzicht
± min

Bezint eer ge begint: first party-verzekering niet zaligmakend

First party-verzekeringen kunnen de rechten van ongevalsslachtoffers ernstig schaden. Dit stelt De Branchevereniging van Nederlandse Letselschade Experts (NLE) dat opkomt voor de belangen van letselschadeslachtoffers.

De NLE is uiterst sceptisch over de first-party verzekering. In een artikel op AMweb stelt de branchevereniging dat verzekeraars er vooral de dalende premie-inkomsten mee willen compenseren. Momenteel onderzoekt Het Verbond van Verzekeraars deze directe verzekeringen, waarbij de verzekeraar zelf de schade van de eigen verzekerde afhandelt. 4 vragen over deze first party-verzekeringen.

1. Wat is een first-party verzekering?
Dat is een directe verzekering (verkeersverzekering), waarbij de verzekeraar zelf de schade van de eigen verzekerde afhandelt. Hierdoor kan de afhandeling van een schade sneller en efficiënter verlopen, omdat langlopende aansprakelijkheidsdiscussies worden gemeden.

2. Waartegen ben je verzekerd bij een first-party-verzekering?
Zowel tegen letselschade als tegen materiële schade aan het voertuig als gevolg van een verkeersongeval. Bij eventuele schade claimt de automobilist de schade bij zijn eigen verzekeraar.

3. Is daar iets mis mee?
Daardoor verdwijnt de aansprakelijkheidsdiscussie. Dat lijkt een voordeel. Maar andere problemen waar slachtoffers in de huidige praktijk mee van doen hebben, worden hier niet in meegenomen. Denk aan:

-Het vaststellen van medische causaliteit;
-Het begroten van de schade;
-Het inschatten van toekomstschade;
-De duur van de behandeling van de schade.

Momenteel kunnen slachtoffers op basis van gelijkwaardigheid discussiëren met de verzekeraar, want zij worden bijgestaan door letselschadeadvocaten of letselschade-experts, die hun kosten kunnen verhalen bij de verzekeraar.

4. Wat kunnen andere nadelen van een dergelijke verzekering zijn?
De schadeposten worden bij first party-verzekeringen genormeerd en vermoedelijk gemaximeerd. Dat betekent een achteruitgang ten opzichte van de werkelijk geleden schade. Met name slachtoffers met psychische letselschade of bijvoorbeeld een whiplash worden volgens de branchevereniging gedupeerd. Net als bij veel ongevallenverzekeringen zullen deze letsels niet of minimaal worden vergoed. En dat is onwenselijk en maatschappelijk onverantwoord stelt NLE dat met verzekeraars om de tafel wil.

Bron: Amweb