Terug naar overzicht
± min

Borstimplantaten zijn toch schadelijk voor gezondheid

Gelekte siliconen uit borstimplantaten kunnen terechtkomen in de hersenen, organen en het ruggenmerg. Dit is aangetoond na pathologisch onderzoek. Dit betekent dat de veiligheid van alle borstimplantaten in Nederland niet gegarandeerd kan worden.

De lekkage van de siliconen uit de borstimplantaten kwam aan het licht toen onderzoekers van de Radbouduniversiteit het lichaam van een patiënte onderzochten die haar lichaam had afgestaan aan de wetenschap. Ze troffen deeltjes van siliconen aan in de kleine hersenen, het ruggenmerg en organen. De onderzoekers ontdekten dat borstimplantaten na verloop van tijd kunnen gaan lekken of zweten, waardoor deeltjes in het lichaam terechtkomen.

Geen bewijs voor klachten
De deeltjes uit de borstimplantaten kunnen zorgen voor letselschade. Denk onder andere aan beschadiging van het zenuwstelsel, auto-immuunziekten en verstoorde lichaamsfuncties. De vrouw bij wie deeltjes siliconen in het lichaam waren aangetroffen had last van haar implantaten maar kon niet bewijzen dat haar klachten werden veroorzaakt door haar siliconen.

Tekortkomingen bij tien fabrikanten
Het nieuws komt niet uit de lucht vallen. De onderzoekers stelden in september al tegenover Nieuwsuur dat alle borstimplantaten na verloop van tijd gaan lekken. En nog eerder, op 9 juni meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in de technische dossiers van tien fabrikanten van siliconen borstimplantaten tekortkomingen waren gevonden. De inspectie concludeerde: ‘Daarmee is de kwaliteit en veiligheid van het product onvoldoende geborgd.’ Omdat bij laboratoriumonderzoek verder geen afwijkingen werden gevonden die de gezondheid zouden schaden, werd er geen enkele ruchtbaarheid aan gegeven. Er was immers geen reden voor ongerustheid voor mensen met siliconen implantaten.

Registratiesysteem borstimplantaten
Wel zou De Inspectie samen met de betrokken toezichthouders van andere Europese Lidstaten optrekken om tot verbeteringen bij de onderzochte fabrikanten te komen. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) zei toen achter de vervolgacties van IGZ te staan en het belang te onderschrijven van optimale controle van siliconen implantaten. Dit om de kwaliteit van zorg en veiligheid van patiënten te kunnen garanderen. In dat verband houden plastisch chirurgen sinds april 2015 een registratiesysteem bij voor borstimplantaten. Hiermee kunnen specialisten de resultaten van implantaten vergelijken met landelijke gegevens en eventueel slecht functionerende implantaten vroegtijdig opsporen.

Na het nieuws over de gelekte siliconen die in de kleine hersenen en het ruggenmerg van de bewuste vrouw zijn terechtgekomen, eist de Vereniging voor Plastisch Chirurgie opheldering over de risico’s van borstimplantaten. Ook de naar schatting veertigduizend vrouwen in Nederland met een borstimplantaat zullen onderhand willen weten waar ze aan toe zijn.

Bron: Nu.nl
Kijktip: In het televisieprogramma Zorg.nu vertellen dokter Henry Dijkman en plastisch chirurg Rita Kappel overhoe ze het lichaam van de bewuste patiënte onderzocht hebben.

Hebt u schade geleden als gevolg van (PIP) Borstimplantaten?
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade door borstimplantaten. Bel onze helpdesk gratis op 0800–0112. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar.